Sunday, November 14, 2010

Marble Chocolate Cheese Cake

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua. Semalam ada kawan baik saya semasa kami sama2 di perantauan(US) datang kerumah. Kawan saya ni tinggal di KL dan semalam dia datang JB dan singgah kerumah. Kawan saya ni datang atas urusan kerja jadi tak dapatlah bersembang lama. Saya sempat juga menyediakan kek kegemarannya iaitu Marble Chocolate Cheese Cake. Saya pernah buat kek ni ikut resepi DI SINI, kali ni saya buat 2 adunan utk adunan coklat tu dan saya selang selikan dngn adunan cream cheese. Alhamdulilllah menjadi cantik dan kawan saya serta keluarga suka sangat kek ni. Nampaknya raya aidil adha ni saya akan buat lagi kek yg sedap ni utk keluarga di kampung.





Bahan A:
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair
Bahan B:
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
Cara-Cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

19 comments:

  1. vavavavavava...santek marble kek akak! kita pun lama sgt tak buat kek ni! eeeeeee..ni yg rasa nak buat jugak ni! tp esok nak puasa sunat alaaaaa..mintak akak 2 potong ya kak :D

    ReplyDelete
  2. Salam Yatie, cantiknya kek marble ni. Nanti nak cuba gak lah

    ReplyDelete
  3. salam kak yatie...
    Wawawaaa..sedap nih, hmmmm 50/50 nak buat ke tak nak...maklumlah dah gebu kan..hehe

    ReplyDelete
  4. salam yatie, mintak izin salin copy resipi ni ya.. tq :)

    ReplyDelete
  5. geramnyerr nengok marble akak..buat macamana pong menjadik santek jerk! owang dh suh kite pencen marble la kak! huwaaaaa... *sambil ngap kek akak! :D

    ReplyDelete
  6. salam yatie,baru nak usha2 kek nih yatie dah buat plak..akak kopi je resepi ya..cam simple je nak buat..tapi sagan sikit lah bila nampak cheese tu..haiisshhh..lagi sekali ku tergoda..:)

    ReplyDelete
  7. cantinya..kek saya selalu xjd skg nie..geram jer...

    ReplyDelete
  8. salam k yatie..kek cheese sdpnyer..biasanye sy wat utk org jer, tk smpat nk wat utk diri sendiri..huhu

    ReplyDelete
  9. Sedappnya....sue copy ya..elok sgt la tu..sue pun tgh cari idea nak buat pa tuk raya ni..

    ReplyDelete
  10. kak yatie..nak salin resepi jugak..nak buat raya aji nanti la kot..insyaAllah..mekasihhhh

    ReplyDelete
  11. Ika,
    terima kasih...buatlah Ika, nah akak bagi 5 potong dulu...pastu Ika buatlah bagi akak rasa pulak ya..

    K.Aidah,
    Wkmsalam, buatlah kak..mudah je..

    Azz Arhaza,
    kalau nak kukus ada resepi yg versi kukus...kek kukus coklat lapis cream cheese..bolehlah cuba..

    ReplyDelete
  12. Mat Gebu,
    wkmsalam, buat je Mat...takyah fikir2 lagi....kalau dah depan mata tu ngap jek....abes citer...kih3...

    K.Nor,
    Wkmsalam, silakan kak...resepi utk di kongsi bersama..

    Hana,
    Hehehehhe,,,geramke tngk kita punya...takyah geram2lah...jom makan sama2..pastu buat dan suruh Darwish tlng marblekan..leh gitew...hi3..

    ReplyDelete
  13. K.Anim,
    wkmsalam, buat je kak..takyah fikir2 lagi bab cheese tu....dah buat ngap jek...hi3...

    Daia,
    terima kasih...kalau tak jadi tu cuba lagi...pasti berjaya...yg penting minat dan sabar..

    Suri,
    Wkmsalam, biasalah tokey kek...takyah rasa2...tapi masyuk woooo...

    ReplyDelete
  14. Ibh,
    resepi mmng utk di kongsi bersama...silalah copy dan mudah2an menjadi kek utk raya haji ni ya Sue...

    Aeinio,
    boleh je...nah ambek 2 potong...hi3..

    Izah,
    Boleh je...sila2...nnti raya haji akak dtng umah Izah, nak mkn kek ya...jngn tak buat tau..

    ReplyDelete
  15. nak gaklah buat marble cam nih.. best2!

    ReplyDelete
  16. oke kak, thnx... azz cari jap ...

    klu bakar teknik baine marrie ke or biasa? api die ats bwh ke bawah je? hari tu azz wat kapkek, hangit, takut nk bkr dah, azz kukus ja... thnx ya :)

    ReplyDelete
  17. Salm,nk tya resepi ni akn dpt bpa kg?
    Tq

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails