Bahan-Bahan
- 4 cwn ubi parut(anggaran 2 kg ubi-blend pun boleh)
- 1 cawan gula pasir
- 2 telur
- 1/2 sudu garam
- 1 1/2 cawan santan
- 2 sudu besar minyak- utk campur dlm adunan
- 2 sudu besar minyak- utk sapu pada loyang
- sedikit butter- utk tabur atas kuih sblm di bakar
- beberapa titik pewarna kuning
- Blend ubi bersama air dan tapiskan, air tapisan boleh di gunakan utk mengisar ubi yg lain. Air tapisan di buang dan ambil sagu liat ubi.( Kalau ubi dah parut terus sukat 4 cwn ubi)
- Campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk.
- Masukkan gula, garam, dan beberapa titik pewarna kuning.
- Kacau...dan tuang santan sedikit2...sampai adunan menjadi sebati.
- Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah
- Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci.
- Sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan.
- Bakar selama 1 jam hingga 1 1/2 jam...bergantung pada tahap kerak yang anda suka.
- Bila dah sejuk....baru cantik dipotong....
sedapnyer kuih bingka...dah lama x makan....ptg ni pasa malam nak g cari kuih niee
ReplyDeletekak yatie...tak pernah makan bingka ubi..kesian kan...ye tak pernah makan...kalau org buat asik amik bau je...tapi mcm sedap jeee tu kak
ReplyDeletemana nak cari ubi pagi pagi ni:)sedapnya.
ReplyDeleterajinnya...apa kata singgah tun aminah ni hantar sepiring..heheeee
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh kak.....nyum3.....ini peberet ayu ni...usually kalu dh masuk musim ujan ni....byk2 pekebun cepat2 angkat ubi kayu eik..bimbang tgelam dik banjir n ayor......sedap nampak dgn warna keemasan and garing2 tu.....leh kasi sepinggan......errrr sepotong??? err.....dah abis......he3...ni mesti seri makan tak ingat aunti nih.....:) Salam kat little young lady seri yer kak.....
ReplyDeletearini kenape la aku mengidam nak makan ubi...
ReplyDeletedari n3 mat gebu sampaila n3 kak yati..fuhhsss
sedapnya..ngidam pula..huhu
ReplyDeleteminta resipi ni letak kat blog ligakampung.com ye.
ReplyDeleteZooL
Dh lama cari resepi ni...Thanks k.yati
ReplyDelete