Wednesday, July 25, 2012

Begedil Ayam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya buat begedil lagi gara2 sedap sangat masa makan kat rumah mak minggu lepas. Resepi ni ringkas je, tapi rasanya sungguh sedap sekali. Biasalah kalau resepi dari mak ni, walau seringkas mana pun ianya tetap sedap dan buat kita teringat2 je. Di sini saya nak kongsikan bersama resepi begedil yg sangat sedap dari bonda tersayang. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah cuba. Begedil ni sedap dimakan bersama soto ataupun mee sup. Lebih sedap lagi di makan begitu saja..mmng tak perasan berketul2 masuk mulut. Jomlah semak resepinya...



BAHAN BAHANNYA
  • 1/2 kg ubi kentang
  • 200 gm daging ayam kisar
  • 2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
  • 1 sudu besar bawang goreng
  • 2 tangkai daun sup dihiris halus
  • 1/2 labu bawang besar-di potong dadu
  • 2 biji telur ayam
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya utk menggoreng
CARA MEMBUATNYA
  1. Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Ketepikan dulu.
  2. Sementara itu tumiskan bwng besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga separuh masak.
  3. Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
  4. Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
  5. Dalam bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
  6. Guna api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.

17 comments:

  1. sedapnya kak yatie

    biasa buat daging je kan, boleh try petang ni

    ReplyDelete
  2. Menarik ni..sbb ada bwg goreng dlm begedil.tentu sedap

    ReplyDelete
  3. salam yatie...poberet anka bujang atie nih!

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Yatie..best jgk begedil ayam nii..nnt nk cuba lah.. br plan nk bt mee sup ^^

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan... :)
    saye reader baru blog kak yatie...
    best nye..blog akak banyak sgt resepi2...
    saye mmg cukup minat masak2 and makan2 nih...hehe boleh cedok resepi dari blog kak yatie...hehe ^^,

    ReplyDelete
  6. Sedap2 belaka juadah di dapor Yatie ni...

    ReplyDelete
  7. Assalam
    Macam berpakat pulak kita buat begedil ayam, hehe..

    T.kasih kongsi resipi.

    ReplyDelete
  8. Salam kak yatie...sedapnya...mmg sy suka bergedil ni...kena buat nampaknya..

    ReplyDelete
  9. As Salam Kak, slalu jeles tengok akak buat musti menjadi walau sempoi n bersederhana (which I like rather than being over-zealous..hehe)..camne akak buat permukaan dia tu gebu n licin je ya?saya buat mesti "bergerigi"..hehe

    ReplyDelete
  10. huiyooo cun bangat begedil nih. kalo dni buat mesti tak sama bentuk hehe

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Yati Cayang:)
    Salam Ramadhan;
    Sedapnya kalau begedil ni dimakan dengan soto nasi...sedappppnya lama tak makan soto...

    ReplyDelete
  12. smlm sebok cari..ari ni da de...tq kak yati..

    ReplyDelete
  13. saya paling suke makan bergedil dgn soto atau bihun sup .. rasa sedapp sgt...

    ReplyDelete
  14. salam kak..
    Sye budak bru.. :D
    sye nk tnye, kalau gune daging lembu utk wt begedil *kn hrini dpt dging korban heee :D
    cmne nk wt supye dging tu x liat mse mkan nti??
    Tlonggg bgtau nk wt cmne ye kak.. :)
    da follow akak juge.. ;)

    ReplyDelete
  15. wahhhh kang nk g mencari bahan2 lah hehehe..nak cubeeee....sangat2 suke begedilll ayam!!! hehehe

    ReplyDelete
  16. Tengok gambar ni teringin lah pulak. Hari tu gi open house kat Shangri La Hotel, frust sangat sebab begedil keras walaupun rupanya nampak sedap.

    ReplyDelete
  17. Assalammualaikum,,, wahhhh senang jugak buat begedil nie... mula-mula carik resepi ayam bakar jumpa blog nie... then terus baca sampai leka.
    anyway thanks berkongsi macam2 resepi untuk kitorang ye. salam perkenalan.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails