Bahan-bahan:
- 500 gm biskut marie - patahkan 2
- 250 gm mentega
- 5 biji telor gred A - pukul sikit
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan santan pekat
- 1/4 cawan serbuk koko (Yatie guna jenama Van Houten)
- 1/2 cawan milo
- 1 sudu kecil esen vanila
- Sapukan mentega di sekeliling loyang, ketepikan. Kalau alas plastik lagi mudah di keluarkan dari loyang. Guna loyang 9 inci.
- Masukkan mentega dlm kuali, masukkan gula dan bahan2 lain kecuali biskut marie.
- Masak guna api sederhana sehingga sedikit pekat dan berkilat. Masa ni guna whisk je gaul supaya rata adunan.
- Setelah sebati, masukkan biskut tadi dan gaul rata.Tutup api.
- Kemudian cedukkan adunan ke dalam loyang tadi. Ratakan dan tekan padat dengan sudip atau penekan kek lapis.
- Biarkan sejuk sebentar dan bolehlah masukkan dalam petiais lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan bolehlah keluarkan dari petiais, biarkan sebentar dan bolehlah di potong. Simpan selebihnya semula dlm petiais.
Hrmmmm nampak best la.
ReplyDeleteK yatie, klu guna loyang 10' nipis sangt tak kek nyer nanti? Adik nk oder kek ni nex week ingt nk guna resepi akk ni je la :-)
ReplyDeleteteringat adik ipar masa ngandung dulu...rajin minta saya buatkan...
ReplyDeletesedapnya kek seri batik........
sedapppp.....
ReplyDeletekek batik gini memang laku kat rumah mas...he3
mmm...sedap ni.uniknya resepi akak guna santan..bolehlah dicuba bila2 nanti.
ReplyDeletecun sehh kek yatie ni..kempunan lak rasanye..hehe! salam aidilfitri & maaf zahir batin wat yatie sekeluarga ye!
ReplyDeletecantik sungguh kek batik akak!
ReplyDeleteAssalam Yatie cayang, muaahh muaahh...nak kek batik barang 3 ketul ada lgk x? Dah la x dpt jumpa Yatie masa pi Sedenak...tengok kek batik rasa nak jumpa dan-dan ni jgk...Kek camni jgn kata anak2 yg suka, mak anak2 pun suka ni taauu... Guna santan eks...nnt la boleh try...tq Yatie...
ReplyDeleteAs'salam Kak Yatie...
ReplyDeleteaduyai~~ terliur laa plak Nina nengok nyer!
Dah lama tak buat kek batik dan dah lama tak makan kek batik
minta sikit 2ketul tuuu.... hehe
Salam perkenalan... Yati. Saya dah cuba dah buat kek seri batik ni. Sedap sangat. Terima kasih atas resepinya.
ReplyDeletesedapnye kek seri batik akk ni..ade kelainan ya guna sntan..teringin nk cuba..tggl nk cr sekot meri dulu..:)
ReplyDelete