Bahan-Bahan
- 2 cwn isi kupang-bersihkan,cuci dan toskan
- 1 btng terung panjang(kalau kecik guna 2,ptng serong)
- 2 btng serai-diketuk
- 11/2 cwn cili kisar
- 1 labu bwng besar-di mayang
- 1/4 air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- 2 sudu besar kicap manis jalen
- 1/2 cwn utk menumis
Bahan Kisar
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Sedikit belacan
- 1 sudu besar udang kering
- Panaskan minyak, tumis bawang besar yg di hiris sebentar je. Masukkan cili kisar.
- Masukkan bahan2 kisar tadi juga serai. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan terung dan masak hingga separuh masak. Masukkan kupang dan gaul rata.
- Masukkan air asam jawa, kicap,garam dan gula. Kacau sebati.( Gunakan api sederhana je)
- Perasakan, sekiranya rasa dah ok, bolehlah di angkat dan di hidangkan.
AssalamualaikumCam best je nama menu hari ni. Saya tak pernah pun masak kupang sendiri. Alamak kantoi.
ReplyDeleteGood luck yea untuk anak2 akak
Salam Yati.dah lama tak mkn kupang.masak sekali dg terung....jimat masa di dapur. good luck utk anak2 Yati...
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletebila tengok kupang meleleh air liur mengalahkan orang mengidam nak beranak aje..hehehe. Memang lama k.ct tak makan kupang ni Yatie. sebab orang2 dirumah semua tak makan. jadinya nak masak pun memang malaslah hehehe
Salam Kak Yatie cayangg muahzz...
ReplyDeletewahh kupang kecurr sudah.. sha memang hantu kupang hehheheh...
tak kiralah masak apa pun memang suka!
Salam Yatie, terung masak apa pun akak suka tapi tang kupang tu, memang kurang sgt mknnya. Kat sini pula mahal, elok la tu.
ReplyDeleteMasa mak ada restoran dulu, selalu basuh kupang berkilo2, agaknya tu yg tak mkn kot..