Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam, dipotong 12 bahagian
- 250 ml santan
- 2 sudu besar kerisik
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 keping asam gelugor
- 2 helai daun kunyit- buang urat dan hiris halus-Yatie tambah
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- sedikit air jika perlu
- 4 batang serai-hiris halus
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 30 biji cili padi hijau
- 4 tangkai cili hijau-Yatie tambah
- 10 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar-Yatie tambah
- 5 ulas bawang putih
Cara Memasaknya
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 kisar hingga garing.
- Kemudian masukkan ayam dan kacau hingga rata.Selepas itu masukkan santan, kerisik,asam gelugor,gula dan garam secukup rasa.
- Kacau lagi di atas api yang perlahan dan masaklah hingga pekat. Masukkan daun kunyit.
- Bila cukup kering, bolehlah diangkat.
- Sedia untuk dihidangkan.
akan dicuba... tq yatie... :)
ReplyDeleteAssalam Yatie cayanggg...waaah buat rendang ijooo dia eks...pas makan mesti semua anak2 lelaki jadi Incredible Hulk nakalnya tak? hehehee... Nampak menarik...boleh la cuba nnt...
ReplyDeleteKu lihat hijauuuuu...
ReplyDeleteNampak menyelerakan lah kak yatie..
Boleh cuba resipi ni... baru lepas cerita dengan adik saya yang kakak ipar dia di Segamat buat rendang hijau.. sedang elok pulak kak yatie bagi resipi...
salam pn rmh..jenguk kat dapur pulak ni...kelainan rendang camni..harus dicuba..:)
ReplyDeletemesti pedas kan...?hijau menawan...
Assalam Kak Yatie, memang menyelerakan rendang hijau akak ni.. masuk list dulu nanti boleh cuba:)
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeleteberselera bila baca Yatie kata makan dengan nasi impit..lama juga tak merendang rendang kat dapur ni. Bila raya ajelah yang rajinnya hehehe.
bolehlah mencuba resipi baru ni, nampak sangat berselera :)
Yatie... tengok bahan yang dikisar tu memang enak banget ayam rendang hijau nih! Siap dengan segla cili pdinya tu...wohhh terangkat mbakyuuuu
ReplyDeleteWeee... mesti sedap kan? dulu pernah masak gulai hijau ayam, sebab curious nak tahu macam mana gulai tu boleh warna hijau..ngeee.. Raya ni boleh try buat rendang ni pula! heee
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Yatie.. Apa Khabar? sedap nya rendang.. berselerakan makan dgn nasi panas.. ;)
ReplyDeleteSalam Kak Yatie...bersela gue nampak rendang ijo ni..mau bertambah-tambah je nasik kat pinggan.
ReplyDeleteYatie: Nanti Nekcik cuba...makan ngan nasi impit..mesti sedaaap kan!! Thanks for sharing
ReplyDeleteSalam Kak Yatie..
ReplyDeletesaya suka mkn rendang kaler kuning nie kerana biasanya mak msk dia kurangkan cili padi hijau,tu yg x nampak kaler hijaunya...mmg sedap...
As'Kum Kak Yatie cayang.. hadoii rendang hijau pulak.. ni yang mata naik hijau jugak ni.. kalau dapat ratah cam tu jeee.... :))
ReplyDeleteSalam Kak Yatie.. Sedapnya rendang ni.. Tentu bertambah2 bila makan.
ReplyDeletesalam kenal...wah nampak sgt menyelerakan...mesti sehingga menjilat jari nih...:)
ReplyDeleteakak...
ReplyDeletewah rendang hijau ayam yer... diana rasa macam tak pernah lg buat nie... mmg nampak menyelerakan rendang ayam tu ... pasti nak cuba nnt nie...
Akak... salam tengok gambar macam sesuai dengan selera saya, mesti Cuba ni dah lama cari resepi rendang hijau ni baru jumpa. Tq
ReplyDeleteSalam saya amik resepi ini untuk rendang aidiladha saya. Terima kasih.
ReplyDeleteMari singgah bebyaurora.blogspot.com