Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)- saya guna ikan pari
- 1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
- 2 helai daun limau purut (diracik halus)
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 helai daun limau purut
- 3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
- 1 sudu makan cili kisar (boleh ganti dengan cili api jika suka)
- 1 sudu besar rempah kari ikan
- 3 sudu makan air asam jawa
- 1 sudu besar kicap pekat
- sedikit belacan bakar
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- gula dan garam secukupnya
- sedikit air
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
- Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
- Kemudian bakar ikan sehingga masak.
ish..ish.....meleleh i liur ni haa...
ReplyDeletekak yatieee...
ReplyDeletehamka tengah wat per?makan kuih talam hijau ke?hehehe..
woo nampak sedap la ikan bako gini. nak jugak la.
tunggu laling balik baru leh buat ni
kak yati...mas suka ikan bakar ni...
ReplyDeletesangat sedappp..hingga menjilat jari..
lama dah tak buat..
cubit sikit ikan akak tu..he..he..
Salam Yatie...
ReplyDeleteIngat nak tryla masak cam ni....nampak sedap je...kak cek amik resepi dulu eekk...
Salama..K.Yatie..zla pon rasanya kena try gakla sbb memandangkan ader 2 kuntum bunga kantan lg dlm esbok:)
ReplyDeletewww.cikladablog.blogspot.com
salam yatie, betulkan.. ikan bakar ni sedap kan.. mmg harum dan sedap! :)
ReplyDeleteAssalamulaikum Yatie..
ReplyDeleteIkan pari..!! memang sedap kalau bako2 ni yatie. k.ct memang suka ikan pari xkira lah dimasak apa pun. tambah lg kalau masak asam pedas perghhh. memang betul lah kalau makan sure xakan toleh kanan kiri kita bedal kasi habis dulu baru bole toleh belakang pulak... hehehe.
k.ct suka awak yatie.. rajin memasak untuk keluarga :D
sedapnya!!...berbau harum sampai ke sini dh kak....tapi bunga kantan sini tak ada jual ada yg bawa dr Msia jer...guna pun kena jimat cermat..
ReplyDeleteselamat malam kak yatie
ReplyDeleteayu kan, suka bab bakar nie..
lagilah kak yatie bubuh bunga kantan kegemaranku..
nak try
PS: ambil mood berblog.....
mmm...harum smpai cni khi3 leh try nanti.
ReplyDeletewah sedapnya ikan bakar tu... diana pun dah lama x makan ikan pari bakar... terliur tgk... :)
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie...waaah dah merata2 resepi DJ ni pakat2 duk bakar ikan sume eh...nnt akak nak try gak laaa...terliur tgk..sedap eks..mesti cuba nih!
ReplyDeleteermmm sedapnya...mesti cuba ni..:)
ReplyDelete