Tuesday, April 12, 2011

Sambal Daging

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Tentu semua dah makan...lagi pun dah petang ni, mestilah ibu2 yg tak bekerja tu dok sibuk menyiapkan juadah minum petang pula. Ok, hari ni saya masak lauk daging. Kalau lauk daging ni, ada anak saya yg tak berapa gemar, so saya masakan sup ayam campur kentang utk mereka. Berselera masing2 makan, lagi2 anak bongsu saya Hamka tu...suka betul kalau lauk sup ayam.

Alang2 dah masakan lauk kegemaran anak2, apa salahnya saya masak lauk kegemaran saya dan suami pula. Kali ni saya masak sambal daging resepi dari K.Liza. Saya suka sambal daging yg ringkas ni. Biasanya kita makan sambal ikan bilis, sambal udang, sambal ikan dan sambal ayam.....kali ni kita cuba pula sambal daging. Resepi ni saya tambah sedikit kicap dan daun limau purut...mmng sedap dan bertambah2 selera di buatnya....sehinggakan dah siap makan pun, saya dok ratah2 daging gitew je. Terima kasih pada K.Liza kerana berkongsi resepi yg sedap ni. Jom kita semak bahan2nya.


Bahan-Bahan
  • 500 g daging batang pinang [hiriskan nipis dan kecil]
  • 1 labu bawang besar [ di potong gelang]
  • 1 biji buah tomato -potong 6 -saya tambah
  • 1 tangkai cili merah- potong serong-saya tambah
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar kicap- saya tambah
  • 2 batang serai [ketuk]
  • 5 helai daun limau purut- saya tambah
  • 1/2 cwn minyak utk menumis
  • garam secukup rasa
  • sedikit gula
Bahan Mesin
  • 20 tangkai cili kering- saya guna 1 cwn cili kisar
  • 2 labu bawang besar (saya guna 1 biji bwng besar+5 biji bwng merah)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia-saya tambah
Cara Menyediakannya
  1. Panaskan minyak dan tumiskan serai & bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak,
  2. Masukkan daging yg telah dibasuh & toskan.
  3. Masakkan sehingga daging lembut .
  4. Masukkan sos tomato, garam dan secubit gula. Kacau rata.
  5. Masukkan bawang besar dan daun limau purut. Kacau rata sekali lagi.
  6. Rasakan garam dan boleh hidangkan.
**Kalau guna daging biasa, rebus sehingga empuk dan toskan.Masak seperti biasa.

6 comments:

  1. Yatie....kak cek lum makan lunch lagi ni...tgk sambal daging ni...krok..krek..krok ..krek perut berbunyi......sedapnya makan ngan Nasi Beringin ni....laponya....

    ReplyDelete
  2. yatie sedapnyer... ita pun suka meratah lauk tau.. nanti boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  3. kak yatie...mas suka sambal daging...sedappnya...
    selalu makan ngan pulut...sedapppp

    ReplyDelete
  4. Terima kasih share resepi ni.tngah fikir2 nk masak apa, suami request sambal daging.in fact xpernah masak pon n tau pon.terus je google apa bentuk sambal daging tu then mintak suami pilih gambar yang mana dia suka kt google image.tngokla resepi mmg nmpk sedap sgt.xsabar nak cuba

    ReplyDelete
  5. baru sudah buat sambal daging resepi akak ni.tq share resepi. tak sabar nk makan ni. nmpk sedap.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails