BAHAN A : -
- 1 cawan susu cair
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 50 gm gula pasir (opt)
- 1 cawan tepung gandum - diayak
- 2 biji telur
- 500 ml air
- 100 gm mentega / majerin
- 50 gm tepung kastard
- 1/2 sk esen vanilla
- 1/2 sk garam
- Satukan bahan A dan ketepikan
- Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
- Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
- Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
- Adunan boleh juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.
aslmkm kak...eh eh..macam tau2 je mlm td kita skodeng rsp ni kat myresepi....dok salin2 rsp..tp tak buat2 jugak..hehe...sedap ek kak? blh cuba2 ni nak prabihkan stok susu yg dah bukak sblm balik kg mggu ni kan...ke ada cadangan lain? akak nak bg ke 2 3 potong? hihi
ReplyDeletesedap tgk bingka tu...
ReplyDeleteyatie..satu adunan utk acuan bahulu pecah 8 tu dapat berapa biji...?
assalamualaikum..
ReplyDeletekak yatie..kalau tak letak santan, tak de la yang wangi santan tu ye kak..hmmm simple je kan..trasa gak nak try..tunggu la bila2 nanti..mekasih kak yatie
ni first time mas jumpa bingka susu..
ReplyDeletenampak sedapp la kak yati..
@Anna Qawina
ReplyDeletewkmsalam, entah2 mlm tadi kita sama2 tngh skodeng resepi ni...tngk bhn2 pun mudah je..akak pun nak perabiskan stok susu cair dan susu pekat kat esbok..tu yg cuba resepi ni...mmng lembut dan sedap..nah akak bagi 5 potong...suka tak....hehehe..
@Sofea
ReplyDeletemmng sedap bingka susu ni..kalau guna acuan bahulu pecah 8 ni dpt dlm 3 keping...bnyk juga kan..
@izahdaut
ReplyDeletewkmsalam, resepi ni mmng tak guna santan, guna susu cair dan susu pekat....sebab tu namanya bingka susu...sedap tau..cubalah...ada kelainannya..
@Mas
ReplyDeleteakak pun first time jumpa resepi ni dan cuba buat...mmng sedap Mas..cubalah..
first time jumpa bingka susu..biasa jumpa bingka pandan ke..bingka labu,bingka ubi..must try ni..tq kak 4 sharing...
ReplyDeletewah,nampak sedap la kak yati..wajib cube ni =) (nor, manila)
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh Kak Yatie.....mmm bingka2 ni Ayu sukeeeeeee sgt! Mcm mudah je nak wat....mmm ni laaaaaaaagi suke.....:)
ReplyDeleteMInta 2 keping poskan ke doha yer....he3...
as-salam kak
ReplyDeletenampak sedap je bengkang susu tu kak.. mesti sedap...boleh cuba..tnk sharing kak
assalam kak, dtng bawa roti utk akak ni nk tukar ngan bingka lak..hehe sedapnya! ok copy resepi dulu kasi panjang list dulu yer..:)
ReplyDelete