Bercerita pasal anak2 ni mmng takde habisnya. Kali ni saya nak berterima kasih pada Mamafami dan Mat Gebu sekali lagi kerana berkongsi resepi roti yg lembut dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan bersama resepinya di sini ya. Kawan2 bolehlah singgah di blog DTS utk melihat cara2nya...jom kita semak resepinya.
Bahan-Bahannya :-)
- 200 g tepung roti (high-protein flour)
- 1/2 camca teh garam
- 1/2 camca teh bread improver
- 5 g gluten (mat ganti dgn 1/2 camca teh bread softerner)
- 40 g gula halus
- 6 g instant yeast
- 30 gram telur, pukul 1 biji telur kemudian timbang
- 95 ml air
- 30 g mentega
- Telur + esen vanilla, untuk disapu
- Sedikit gula pasir kasar
- Satukan semua bahan diatas kecuali mentega, ke dalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan, alih dalam bekas dan bungkus dengan plastik, biar 45 minit - 1 jam. KAEDAH LAIN Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on", tunggu hingga siap.
- Tabur meja kerja dengan sedikit tepung gandum, keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. Bulat kan dan canai seperti dalam gambar. Potong kepala 12 bahagian sama besar (agak2 jee).
- Kemudian gulung satu persatu potongan tadi secara berhati2 dari luar ke dalam (dari bahagian besar ke bahagian kecik), kemas kan dan alih ke dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
- Biar 45 minit hingga doh mengembang. Sapu dengan telur (lebihan yang 30 gram tadi) + esen vanilla pada setiap doh roti, tabur sedikit gula pasir kasar. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan atau boleh juga dihidangkan panas2...
Assalamualaikum Yatie...emmm dah terbau2 sampai ke dapur akak butter roll Yatie nie. Alaa....kek velvet akak dh abis kalau tak, boleh tukar dgn roti ni... Tengok pon dah tau memang sedappp!! Part tabur gula tu mesti anak2 yg tolong kan...Memang seronok kalau anak2 suka tolong kat dapur..
ReplyDeletesalam yatie...betul tu ..kalau kita masak mlm utk breakfast esok pagi tak la kelam kabut nanti...sama la kita...puashati masak dgn air tgn sendirikan...hubby dan anak anak pun suka...walaupun adakalanya kureng sedap...he he...
ReplyDeleteKak Yatie.....uishhhh pandai sungguh wat paten mcm tu...terbau sampai doha kak meroti ni..puas hati berpenat meroti tgok hasil mcm kak...:)
ReplyDeletewah....nak bagi wife tengok la masakan ni..he he he
ReplyDeleteKak Yatie, singgah sini nak mintak butter roll utk brekpes esok..hehehehe..
ReplyDeleteakak, sedapnya roti tu nampak montok dan gebus la..untung akak ada ramai assistant buat roti tu..hehe
ReplyDeletesalam kak yatieee...kakkk, dah lawaa dah tuuu....
ReplyDeleterajinnya akak sorang ni menguli doh buat roti....
ReplyDeletecantik la roti akak ni...ada lagi ke..nak seketoi..he..he..
Kak Yatie sihat? lama x lepak dapo akak..sibuk sktlah kak.. wah gulp.. telan liur.. gebusnyer.. tadi g dapo kak Mas pun ader roti.. akak.... bagi erma tapau he he he he
ReplyDeletemmg betul yg yatie kata, anak2 mmg excited nk nolong kan. esok dah besar2 mesti kita rindu saat tu. tapi kalau time nak cepat tu, rasa rimas gak bila dorang ada kat dapur.. hihi
ReplyDeletegebu tu kak yatie..
ReplyDeletelama dah tak meroti ni..kena warm up balik ni..ececehhh..hehehe
Assalam kak.. wow meroti pulak akak ni..sedapnya mood meroti saya belum dtg lagi ni,nak try apam labu akak dulu...
ReplyDeletelawanye roti kak yatie ni....mmm dtg lagi nih nak minta stok roti...:)
ReplyDelete