Lapisan Bawah:
- 2 cawan pulut
- 2 1/2 cawan santan cair ( saya guna 1 1/2 cwn je..)
- sedikit garam
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
- Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
- Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan jus pandan + warna hijau
- 3/4 cawan gula
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung kastad
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil garam
- Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
- Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
- Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.
kak yati..
ReplyDeletecantik sungguh seri muka kak yati,
jangan lupa 4 potong kirim kat saya nanti.
kikiki
Salam kak yatie! sama lah kak kuih ni mmg sedap! dulu2 kita suka makan dia punyer kepala jer tp skrg saya telah berubah semua sekali kit makan! hihihi
ReplyDeletesalam yati. cantiknya kuih serimuka yati. akak pun suka gak kuih ni, dulu rajin la buat, now ni rajin beli je.hihi
ReplyDeleteNasib baik...Akak dah kehabisan pulut....! Tak pe nanti bila Akak ada stok pulut dan bila Along ada kat rumah..Akak nak try jugak!! Sebab yang ada semuanya tak suka pulut!Along jer yang suka pulut!
ReplyDeletesalam yatie.
ReplyDeleteapa khabar? akk suka kuih serimuka ni. arwah mak akk panggil kuih putri salat. mcm2 rasa ada. lemak, manis, wangi dan berkrim. hehe...
knplah akk malas sgt nak update blog skrg ni. huhu...
Salam Yati..
ReplyDeletecantik je kuih serimuka tu..
mujur baru je buat ari tu..
x de la terliur sgt
salam yatie,
ReplyDeletemak oi cantiknya kuih serimuka tu..
memang nampak sedaplah..kalau dapat rasa ni, mesti yatie lalu kat depan pun kita buat2 tak nampak..hehe
salam yatie..sesajer nak bpntun :)
ReplyDeletemasakan yatie hasilnya gerenti
kenapa sy bt x jadi2
oklah nak cnp resepi
mudah2an ok kali ni
bolehlah sy bt n3
jgn nnti ade yang jaki-hehhehheh-oppss!kikiki (copy izah) :D
salam k.yatie...
ReplyDeletemmg minat betul k.yatie dgn kuih serimuka ye...pandai buat! E-na pandai makan jek..he he anto sikit kak ye..
Izah=> terima kasih....cantik ke....uwaa ni yg akak suka ni..nah akak bagi 6 ketoi kuihnya....cukup tak....
ReplyDeleteIka=> wkmsalam, mmng sedapkan kuih ni...Ika mcm ank akak yg bongsu...dia mkn yg hijaunya je...apa lagi mamanya kena abeskan yg bawahnya...tapi akak mmng suka pulut...
ReplyDeleteAin=> wkmsalam, terima kasih kak....kalau kat Msia bolehlah beli...kat sini semuanya kena wat sendiri kak...
ReplyDeleteWatie=> aritu yatie kecur tngk kuih akak...kuih serimuka pelangi tu....tapi malas nak lapis2 pulak...tu yg buat serimuka biasa je....tapi perisa pandan ni mmng sedaplah....suka sngt...
ReplyDeleteAnis=> wkmsalam, mmng sedap kak kuih ni...mmng ada orng panggil puteri salat....
ReplyDeleteNiezaMan=> mmng sedapkan kuih ni...
Ayu=> wkmsalam, mmng sedap kuih ni..klau dekat yatie dah bagi betul2....kita mkn sama2 sambil bertentang mata..kih3...
ReplyDeleteDeliah's=> amboi siap pantun lagi...cubalah jawab...
ReplyDeleteWahai Deliah yg baik hati
Jngnlah kamu suka memuji
Kalau kuih asyik tak menjadi
Apa lagi cubalah lagi.....hi3....
E-na=> wkmsalam, mmng akak minat betul kuih serimuka ni....nah akak bagi sepiring utk Ena...makanlah....
ReplyDeleteermmm mmg nk cube resepi yg ni plk... tp xfhm la yg 1/4 ngn 3/4 tu nk kire cmne??
ReplyDeletehuhu lov mmg jns xreti mende2 ni...tp rajen nk cube..
tq!!!
saya suka ngan resepi u mmudahkan bg org yg x brapa nk terrer tq sis...
ReplyDelete