Bahan A
- 2 sudu kecil rata yis mauripan
- 1/4 cwn air suam
- 1 sudu kecil gula halus
- 2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn gula pasir
- 1 1/4 cawan air
- secubit garam
- 1 sudu kecil perisa pandan
- 1 sudu kecil pewarna hijau
- Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
- Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
- Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
- Lenserkan loyang 9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
- Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
- Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
** Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nnti apam rasa masam dan menurun bila di kukus. Kalau nak apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni.
**Kalau guna acuan spt di atas, kukus selama 20 minit. Sebelum tuang adunan, sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
emmm nampak sedap tapi tak pandai buat,, lagi satu rumit coz acuannya banyak, , banyak pula alasan nya hihihi,, terus terang tak suka buat kuih,, saya suka makan kuih je,, nanti boleh wat untuk saya ye hihihi,,
ReplyDeleteSuka mkn apam gula hangus..caranya sama juga ke yatie..
ReplyDeletenmpk lembut dan pastinya sedap..
ReplyDelete