Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama dah teringin nak masak makaroni bakar ala Johor resepi Che Mat ni. Semalam saya buatlah utk anak2 wat bekal sekolah. Alhamdulillah sedap sangat, Hamka paling tak sabar nak bawak bekal sekolah, dia kata nak bagi kwn2 rasa mama masak sedap. Iyelah Hamka, mmng sedapkan. Mama pun suka. Kali ni saya guna acuan kecik2, mmng menarik dan mudah nak makan. Makan satu pun dah terlebih kenyang. Terima kasih Che Mat berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kwn2 yg nak merasa tu, cubalah...mmng sedap.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 cawan makaroni yang belum direbus jenis kecil, rebus hingga lembut dan toskan
- 2 batang sosej ayamas, didadu kecil
- 1 tin kecil baked beans (cap AYAM)
- 1 biji bawang holland saiz sederhana, dadu kecil
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
- 1 biji cili hijau, buang biji dan dadu kecil
- 1/2 camca besar rempah beriani/kurma (Baba's)
- 1/2 camca besar rempah kari daging (Baba's)
- Garam secukup rasa
- 3 camca besar minyak zaitun
- Parutan keju mozarella secukupnya
- Sos cili untuk dimakan bersama makaroni bakar
Bahan2 Kastard
- 4 biji telur gred A
- 100 ml susu rendah lemak/susu cair
- 1/2 camca teh lada hitam yang ditumbuk halus
- 1/4 camca teh garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang holland dan bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari dan rempah kurma, kacau rata dan masak sekejap. Guna api kecil.
- Tuang baked beans, gaul rata dan masukkan makaroni, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan masukkan cili merah dan cili hijau yang didadu. Gaul dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Biarkan sejuk sebentar.
- Panaskan oven pada suhu 180C, lenser acuan muffin dengan mentega (acuan muffin berkapasiti 1/2 cawan). Dalam satu bekas yg lain, masukkan telur, susu rendah lemak, lada hitam dan garam, kacau rata dan ketepikan dulu.
- Sudukan makaroni yang telah siap dimasak tadi ke dalam acuan muffin hingga penuh. Kemudian tuang perlahan bancuhan telur hingga penuh, buat hingga siap. Taburkan sedikit parutan keju atasnya dan boleh dibakar 30 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh hidangkan bersama cili sos, untuk minum petang atau sarapan pagi.
emmm, memang sedap...
ReplyDeletekena letak dalam senarai wajib nih..
ReplyDeletethanks akak..
wa..menarik ni kak yati..nanti nak buat untuk bekalan anak sekolah la
ReplyDeleteHarus dicuba ni kak yati...nampak sedap dan cantik plak kejadiannya...mohon share resepi ye kak yati 😊
ReplyDeletenyummm.. baked mac&cheese
ReplyDeleteAssalam... tumpang tanya, beli dimana ye loyang tu? terima kasih.....
ReplyDelete