Wednesday, January 28, 2015

Apam Kampung Perisa Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera  semua. Menu kali ni kuih biasa2 je, tuan rumah ni suka sangat kuih2 apam mcm ni...selera kampung gitu. Saya mmng suka sngt kuih mcm ni sejak dulu lagi. Kalau dah suka tu, seminggu tu sampai 3 kali buat. Lagipun senang je buatnya dan saya paling suka buat sarapan kuih apam mcm ni, ianya ringan dan mengenyangkan. Pada pengunjung blog ni, jngn boring ya dngn kuih yg biasa2 ni...nanti kalau rajin bolehlah buat menu yg canggih2 sikit....tapi ntah bilalah nak dtng rajinnya tu kannnn.. Ok kita cuci mata ngan apam hijau ni...sedap tau..



Bahan A 
  • 2 sudu kecil rata yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula halus
Bahan B
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • secubit garam 
  • 1 sudu kecil perisa pandan
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
Cara-Cara
  1. Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
  4. Lenserkan loyang  9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
  5. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  6. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah  jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus...apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pd selera masing2 ya.

** Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nnti apam rasa masam dan menurun bila di kukus. Kalau nak apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni.
 **Kalau guna acuan spt di atas, kukus selama 20 minit. Sebelum tuang adunan, sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.

3 comments:

  1. emmm nampak sedap tapi tak pandai buat,, lagi satu rumit coz acuannya banyak, , banyak pula alasan nya hihihi,, terus terang tak suka buat kuih,, saya suka makan kuih je,, nanti boleh wat untuk saya ye hihihi,,

    ReplyDelete
  2. Suka mkn apam gula hangus..caranya sama juga ke yatie..

    ReplyDelete
  3. nmpk lembut dan pastinya sedap..

    ReplyDelete