Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Suka makan cendawan goreng tak? Pertama kali makan mcm pelik rasanya tapi sedaplah pulak, mcm rasa ayam goreng gitu. Lama2 saya mula suka cendawan goreng ni, lebih2 lagi bila di goreng rangup. Kalau nak rasa cendawan tu sedap dan rangup, mula2 kenalah basuh dulu cendawan tu, lepas tu kita toskan airnya dan perah. Kita perlu keringkan bwh kipas pun takpe. Kemudian barulah kita celupkan dlm adunan tepung dan goreng hingga kekuningan dan garing. Angkat dan toskan. Terima kasih DJ berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.
Cendawan Goreng Crispyresepi : DayangJack@DapurKu SaYangBahan-bahan :
- 250 gm cendawan (dicuci bersih dan dikeringkan)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 sudu besar mentega-cairkan
- secubit garam
- 1 sudu kecil serbuk kunyit/ pewarna kuning
- sedikit lada sulah
- minyak masak secukupnya utk mengoreng
Cara-cara :
- Kisar/blend semua bahan kecuali cendawan hingga sebati.
- Siat-siatkan cendawan jika perlu.
- Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak betul-betul panas.
- Celupkan cendawan ke dalam adunan tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Kemudian toskan.
- Hidangkan panas-panas bersama sos cili,sos bermayonis atau sambal kicap.
**Kalau nak rasa cendawan tu sedap dan rangup, mula2 kenalah basuh dulu cendawan tu, lepas tu kita toskan airnya dan perah perlahan. Kalau nak keringkan bwh kipas pun takpe. Kemudian barulah kita celupkan dlm adunan tepung dan goreng hingga kekuningan dan garing. Angkat dan toskan.
Waalaikumsalam...
ReplyDeleteWaaa sana tempe sini cendawan...cedapnyaaa kakkkk....
Uish terbayang2 kerangupannya kak yatie
ReplyDeleteTq kongsi resepi ni
ReplyDelete