Tuesday, November 1, 2011

Laksa Asam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang ni layan laksa asam/laksa penang pula. Sebenarnya saya teringin sangat nak makan laksam, tapi takde kerajinan pula nak buat laksanya tu. Jadi saya masaklah laksa yg paling senang, main lebur2 je semuanya. Lagi pun kat rumah ni mmng laksa asamlah yg paling laris. Suami dan anak2 mmng suka sangat laksa asam ni sbb tak muak. Biasanya saya guna laksa kering, rendam 5 jam pastu rebus hingga empuk dan toskan. Alang2 dah beli laksa basah, saya pun buatlah laksa asam ikut resepi Kak Jun@myresepi ni. Terima kasih K.Jun berkongsi resepi yg best ni. Yatie kongsikan kat sini pula ya.



Bahan-bahan ( 4 orang makan )
  • 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
  • 1 biji timun dihiris panjang2
  • 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
  • 4 biji limau kasturi-potong 2
  • 1 bawang besar dimayang
Bahan-bahan untuk kuah:-
  • *4-5 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • *8 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1/2 bunga kantan
Bahan kisar :-
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
  • 2.5cm belacan
  • 1 biji bawang besar
  • garam secukup rasa+sedikit gula
Cara-cara
  1. Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  2. Isi ikan dikisar.
  3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
  5. Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).

13 comments:

  1. sedapnya makan laksa.kecur liur.dah lama x makan laksa

    ReplyDelete
  2. kak yatie..
    sedapnya asam laksa...
    terliur dah ni nengoknya..he3

    ReplyDelete
  3. adeh, sedpla pulaknya kak...dah la sy ni peminat tegar laksa..tetiba pulk rs nak makn....

    ReplyDelete
  4. bestnya laksa asam ni...mai semangkuk...hiihi

    ReplyDelete
  5. Duhhh saya tengah ulser ni, tapi nengok laksa ni gasakkk arr ko situ ulser oii...slurrrppppp!!!

    ReplyDelete
  6. assalam kak yatie, sedapnya!..laksa penang ni memang fav saya juga...kalau buat suka bubuh ikan byk...kuah mesti pekat dan mkn dgn otak udang memang mabeles...hehe

    ReplyDelete
  7. sedapnya kak yati..dah 2 kali tengok org tayang laksa hari ni....nak jugakssss...hehhehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum akak...
    mmg suka makan laksa asam... tp diana x perna lg buat sendiri... biasanya beli jer memanjang... sedapnya tgk laksa asam yg akak buat tu...

    ReplyDelete
  9. salam kak yatie,
    senang rupanya buat laksa asam ni ya..umi suka makan tapi belum pernah buat lagi..nanti umi nak cuba la

    ReplyDelete
  10. salam Yatie...laksa asam..erm feberet k. noor ni.

    ReplyDelete
  11. Assallamualaikum Kak Yatie..

    Nak kak laksa asam tu 2 mangkuk besor..hehehe.. Kak dapat tak msg Naz kat fb akak dulu. Rasa nya dah tak de kot virus tu sbb Naz dah boleh tulis komen ni tp lepas post ni kalau tak kuar, ada lagi lah tu. Kalau komen Naz ni masuk dlm blog akak, dah oklah kot..

    ReplyDelete
  12. Haaaa..dah tak de dah kak..Boleh dah Naz post komen kat blog akak ni...

    ReplyDelete
  13. aslmkm Kak ytie...rajinnya akak buat kuah dia..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails