Terima kasih sekali lagi pada K.Nor kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni, izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Buat pengetahuan kawan2 semua, panna cotta ni mmng tak keras mcm agar2,teksturnya lebih kepada dadih...lembut je...dan ianya mmng mengambil masa yg lama utk jadi panna cotta yg elok. Pertama kali buat pun saya jadi jakun sbb panna cotta ni tak beku2. Bila dah 6 jam, pastu tuang puri kiwi...eloklah pulak tngk lapisannya. Kat situ barulah tau panna cottaku dah menjadi...hehehehe. Bila dah jadi tu, apa lagi..ngapp jelah, waduhhhh sedap betul, terasa nyaman je lalu kat tekak. Suami saya paling suka makan panna cotta yg saya buat pertama kalinya. Hari ni saya buat lagi utk berbuka puasa. Oklah, jom kita semak bahan2 yg di perlukan. Kalau nak merasa tu..cubalah sendiri ya....
Bahan- Bahan
- 9 gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
- 4 sudu besar air
- 2 ½ cawan susu segar/fresh milk
- 1/4 cawan gula
- 1 sudu teh vanila
- 3 biji buah kiwi ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula
- Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
- Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
- Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
- Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
- Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
- Tuangkan puri kiwi keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
Salam Yatie
ReplyDeletekita pun suka kiwi gold ni...dah jadi pana cotta lagilah sodap kan...
Salam kak yatie!! sedap pulak bila tgk kiwi ni di buat puri gituuuu... kita nyer halalgel tu ada lagi sebungkus tapi ntah kat mana kita simpan kita leh lupa geram betull! nak order asyik terlupa jerrr nanti nak order jugak tak leh jadik niii :D suke sgt panna cotta sedap!
ReplyDeleteYatie...bulan posa ni...bila lepas bebuka...memang sedap sgt makan2 manisan cam ni kan...sedapnya...sejuk nyaman masuk kat tekak...segar rasa bdn...:)
ReplyDeleteakak pun suka dgn panna cotta..sejuk je kan yatie..sejuk sebab letak dlm peti ais lah kan?.hehe
ReplyDeletemenu yang sesuai sekali untuk berbuka..:)
Assalamualaikum kak..selamat pagi...mesti sedap dgn kiwi camni yer..Tun belum cuba buat dgn kiwi lagi..
ReplyDeletedah lama mark rcp ni...trynya idok lagih...
ReplyDeleteKak Yatie..Meh tukaq dgn dragon fruit jelly sue ya...heee
ReplyDeletecantik pulak kiwi tu warna gold.. tak pernah jumpa lagi... hihi mcm jakun pulak ita ni..
ReplyDeletewahh...terliurnya tengok dessert gini pepagi ni..
ReplyDeletesedappnya tengokk...
hmm..cedapnya...eh posa la...
ReplyDeleteYatie..baru ni akak buat stoberi panna cotta pun cam tu yatie gak..jatuh..dok tunggu bila la nk beku..so pas ni dh tau kalau nak mkn panna cotta kena buat awal2..:)
ReplyDeleteAssalam Dik Yatie...datang nak ngendeng jer ...menitik air liur....rasanya mesti sedap...cuma Akak ni masih perak tak pernah tengok kiwi gold tu lagi..huhuhu!
ReplyDeleteKak Yatie.. best tgk akak buat panna cotta ni.. Naz ni dok KIV lg menu ni..hehehe..
ReplyDeletekak yatieee... saya pun nengok gak buah kiwi ni kat jusco..musim dia kot.. tapi ritu tengok je, terus teringatt kat hamka.. hahhaa.. tetibe teringat hamka lak..
ReplyDeleteAssalammualaikum Yati . Dpt mkn sejuk2 panna cotta ni nyamannya..
ReplyDeleteYati, semlm cuba resepi Talam Kastad Jagung Yati utk bawa potluck...sedap .t.kasih kongsi resepi .