Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Hai dah masak ke belum? Kira awal lagilah ya nak masak. Sebenarnya lauk Pecal Ikan Pari ni menu semalam, tapi tak sempat nak n3 kat sini. Jadi sebelum masak utk juadah berbuka puasa hari ni, saya nak kongsikan bersama resepi pecal ikan yg sangat sedap ni. Bagi orng Jawa mmng cukup sinonim dngn masakan mcm ni. Saya mmng suka kalau mak masak mcm ni. Cuma resepi mak saya, rencah tu tak di masak, dan terus di satukan dngn santan yg di perah dngn air masak..terasa fresh betul. Lenkali saya masak ikut cara mak saya pula ya.
Resepi kali ni saya ambil dari blog Sue Joshua, dan saya C&P dari Jejaka Sedenak yg pakar memasak tu. Terima kasih pada penyumbang resepi, izinkan akak kongsikan kat sini pula ya. Pada kawan2 yg nak merasa dan suka bau cekur tu, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya...
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ikan pari kecik (mat guna pari potong dalam 300 gram, Yatie pun sama)
- 2 1/2 cawan santan pekat
- 5 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 5 inci ubi cekur*(Yatie guna 5 biji cekur)
- 20 biji cili padi kampung*
- 1 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk halus)
- 1 keping asam gelugor
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 helai daun cekur, hiris halus
- Beberapa cili padi untuk hiasan
- Ikan pari dibersihkan, perap dengan jus limau nipis dan garam selama 10 minit, cuci dan toskan, lumur sedikit garam dan bakar hingga masak. Ketepikan.
- Dalam periuk, satukan bahan tumbuk, asam gelugor dan didih kan, tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan ikan pari dan masak dengan api sederhana hingga kuah pekat.
- Masukkan hirisan daun cekur, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan cili padi dan hidangkan segera bersama nasi hangat... Selamat mencuba...
org jawa masakan dia mmg unik2 tp sedappp....
ReplyDeleteuuuuwaaaaaaaaaaaaaa nak nanges tan nak berenti nangesssssss!!!!!! uuuuwaaaaaaaa....akakkkkkkkkkkkkkkkk fev kita ni tauuuu!!! dah lah lama tak makan ikan pari pastu tak de cekurrrrrrrrrr!!!! uuuuwaaaaaaaa... terbau bau kat idung kita ni kak bau kecur yg sedap tuuuu!
ReplyDeleteini masakan tradisi bonda Amie ni Yatie, sedap sangat kalau bonda yang buat.... sunggh menyelerakan! kah santannya tu sedapkan...
ReplyDeletesedap sangat nih! Favourite.. Terbayang2 pecel lele/keli & talapia sama..yummm
ReplyDeleteWeeee...Yatie, nampak sungguh menyelerakan jeeerrrrrrrr....adeeeiii, haruskah dicobaiin eh? hehe..
ReplyDeleteade daun cekor... wahhh mesti harum semerbak baunye adeh, teringin!
ReplyDeleteWoahhh dah lama tak makan ni.. my mom paling suka masak pecel ikan pari.. harus kh ku suggest to my mom to cook it this weekend? hehe
ReplyDeleteTy for trying out german cookies.. cookies tu memang cepat siap and cepat habis also hehe
kak.....
ReplyDeletenie mmg peberat pelanggan ayu tau..
ikan pari atau ikan keli..
masak pecal pasti laku sekali..
hehehehhehe
(eik, like pantun pulak)
konpius tadi. nama pecal tapi kuah lemak. selalu kalau org jawa pecal tu mcm gado2 kan.
ReplyDeletelain negeri lain nama agaknya .............
nampak menyelerakan pecal kak yatie nih..x pernah lg rasanya try resepi gini kak..mesti best
ReplyDeletekak yati .. lama ita tak makan ikan pari.. tapi lain plak rupa pecal ni ye..mesti sedap rasanya
ReplyDeletehmmmm...kecor air lior
ReplyDeleteakak.. awat tak ngupdate hari jumaat ni? busy benor ke? ngehehhee... kak yatie, saya dah buat jugak sekut german tu. rasanya ke ganda 4 adunan tu kan kalau nak buat banyak. sedap cair dimolott..
ReplyDeletepecal ikan? pelik tapi benaarrr
akak yatie cayang...
ReplyDeletemenyelerakan sungguh pecal ikan pari tu.... nmpk sedap tp diana x perna lg makan pecal ikan pari.. menarik...
asslkm dek , selera benar lauk pecel ni . arwah mak kakak yg suka msk ni . tq kerana resepi ini ye .. .
ReplyDelete