Ok kejap lagi saya nak sambung masak lagi. Biasanya saya masak juadah utk pencuci mulut dulu, pastu barulah masak nasi, lauk dan sayur. Menu nasi pun mmng wajib. Kali ni nak masak yg ringkas2 je tapi menyelerakan. Lauk tu, kita n3 malam plklah ya. Jom kita semak resepi pengat keladi yg mudah ni. Semua dah taukan membuat...jom layannnn..
Bahan- Bahan
- 1 ketul keladi sederhana besar
- 1 cawan bubur cha cha
- 1/2 ketul gula melaka
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan santan cair
- 3 helai daun pandan- di simpulkan
- Keladi di bersihkan, potong dadu besar, rebus sehingga empuk dan toskan.
- Dlm periuk lain, rebus bubur cha2 sehingga empuk, dah siap, lalukan kat air dan toskan.
- Masak gula melaka dan gula pasir bersama 1 cwn santan cair, tapiskan.
- Satukan keladi dan bubur cha2 yg telah di rebus ke dlm periuk.
- Masukkan santan cair selebihnya ke dlm periuk dan tambahkan daun pandan yg di simpul.
- Masukkan pula air gula tadi. Masukkan santan pekat dan gaul sebati.
- Biarkan mendidih sambil di kacau rata. Setelah siap, tutupkan api dan bolehlah di hidangkan.
selamat berpuasa kak yatie hee.. teruskan memberi resepi masakan yang enak2 hee :D
ReplyDeletewaaaa....yg manis2 mmg fav k.gee time bulan pose... sejukkan dlm esbok dan lepas terawih slrupppp... ermmm yummy!!
ReplyDelete