Monday, August 22, 2011

Biskut Snow Almond


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Petang ni saya nak kongsikan bersama resepi biskut snow almond yg saya buat semalam. Semalam saya buat 2 jenis biskut, satu biskut cornflakes dan satu lagi biskut snow almond ni. Petang tu lepas buat biskut snow almond saya pun terus buat biskut cornflakes rangup tu. Bila malam barulah saya mula menyalut coklat dan tabur breadcrumbs pada biskut snow almond tu. Sebenarnya dah lama teringin nak buat biskut ni, tapi terasa macam leceh pulak. Bila tngk Ita buat aritu, jadi teruja dan tak sabar nak buat dan merasanya. Ternyata mmng mudah dan sedaplah. Lepas ni saya nak buat 2 adunan lagi utk beri pada mak dan mertua pula. Adik2 mmng dah tanya je, K.Yatie ada tak buat biskut baru...pastu faham2 jelah ya.

Terima kasih pada Kak Wan kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Jom kita semak bahan2 yg di perlukan. Kalau teringin tu bolehlah mencubanya...saya rekomen mmng sedapppppp sangattttt...biskut ni...




Bahan A
  • 260 gm butter
  • 150 gm gula caster
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 50 gm serbuk badam
Bahan B
  • 300 gm tepung Red Rose (kalau takde ganti tepung gandum pun boleh)
  • 50 gm tepung kastard
  • 50 gm susu tepung
  • 40 gm tepung jagung
Bahan Hiasan
  • Coklat masakan - cairkan cara double boiler
  • Sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut
Cara- Cara
  1. Pukul bahan A hingga berkrim
  2. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
  3. Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
  4. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
  5. Sejukkan biskut atas redai
  6. Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
  7. Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
  8. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.

27 comments:

  1. Assalamualaikum akak yatie cayang...
    biskut nie mmg dah masuk dlm list diana.. bhn pun dah beli tp x sempat buat dah x sihat... hubby x benarkan buat dah.. huhuu..
    cantiknya cookies akak buat nie.... suka sgt... nmpk mmg sedap... rugi rasanya x dapat buat.. huhuuu

    ReplyDelete
  2. suka sangat biskut nie... :) sedapp..

    ReplyDelete
  3. ooo...pakai tepung gandum pun boleh yer ganti kan Red Rose...kalau camtu boleh le kita buat sebab tak sempat gi beli Red Rose

    ReplyDelete
  4. salam Yatie...
    dalam sibuk melayan anak2 periksa sempat jugak buat kukis.. yatie memang rajin dari dulu lagi ita kenal...

    biskut ni memang sedap kan! ita suka betul rasa2 macam tak sampai raya aje.. hihi

    ReplyDelete
  5. kak yatie..rsp yg ni takyah pakai coffe emulco yer..takboh telur lak tu..terasa je nak buat, breadcrumbs je takder..hehe

    ReplyDelete
  6. Ha..Yatie akak dah buat dah semalam 2 adunan U!. Tapi belum celup chocolate lagi...rasa tepung dia pun dah sedap...kalau taruh chocolate pasti Mantop tu....

    ReplyDelete
  7. dah buat!!! tp belum ada kesempatan nak menyalut dgn coklat lagi... masih dok besimpan dlm bekas...jgn tak sempat salut sudahlah hihihiii

    ReplyDelete
  8. akak pun dah buat yerk biskut pemes ni...
    sedappnya tengok..

    ReplyDelete
  9. nmpk menyelerakan..
    bahan2 nie sumer ada kat umah..
    nak cuba wat ar..
    tq byk ek kak berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  10. assalam yatie...

    dah banyak buat kukis ye yatie.. seronoknya.. akak tak sempatlah nak buat byk2.. buat mana yg mudah je.. itupun baru siap 2 jenis aje.. semua resepi sempoi & mudah.. takde yg canggih2 pun.. buat mana yang bahan2 ada kat rumah.. hihi... takpelah kann.. yg penting sedap.. alhamdulillah.. anak2 semua suka..

    ReplyDelete
  11. k.sofea pun buat gak biskut ni semalam..mmg sedap kan Yatie..x rugi kita buat!

    ReplyDelete
  12. Aslmkum Yatie

    Ramai yg dah cuba biskut snow almond ni...nampakpun sedap dikunyah.tp kena kiv resepi dulu..breadcrump putih tak da stok..

    ReplyDelete
  13. Salam yatie, ari ni baru kakwan free singgah umah yatie,, macehh lah sukakan snow almond budak2 lagi laa suka,, slmt berpuasa dn slmt myambut hari raya ;)
    K1"

    ReplyDelete
  14. Salam Yatie,, baru free nk singgah umah yatie sedapkan snow almond tu anak2 mmg suka x rugi wat bnyk adunan,, slmt berpuasa dn berhari raya ..k1

    ReplyDelete
  15. salam.....widia baru tau pasal blog ni.....wah resipinya nampak sedap2 semua...nak try sotk tumis tomyum tu nampak menyelerakan......

    ReplyDelete
  16. Sedapnya Kak Yatie.. Nampak cara membuatnya tak rumit.. Masuk list untuk dicuba.. Tq kak.. :)

    ReplyDelete
  17. salam, akak. nak bkar nyer kan. pmns nyer kne psg ats dan bwh skli ker, or ats sje eah? nak buad, bud takut nak bkar dyer tak jjdi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam, bakar guna api atas dan bawah dan letak di rak tengah...

      Delete
  18. salam. akak.. nak bkr dyer kan, nak set kan, ats dan bwh skli ker or ats shj? nak buad, bud takut nak bkar nyer tak jdi lahh..

    ReplyDelete
  19. kak..susu tepung tu yg biasa je ke??ada brand yg tertentu tak?

    ReplyDelete
  20. hye. breadcrumb tuh ada tak jual selain di kedai bakery??
    kat rumah ni tak ada la kedai nya. kt supermarket tak ada ye

    ReplyDelete
  21. kak yati..kalau pakai tepung gndum pn bole ye??hasil nye ok x mcm pkai tepung red rose?

    ReplyDelete
  22. salam yati mazni nak tanya snow almond ada banyak versi mana lagi sedap with nestum n coffee emalco or versi yati. Tq.

    ReplyDelete
  23. Ass...kum... Thanks share resepi...saya suka biskutni... Nak tya susu tepung tu jenis apa

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails