Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Hari ni nak kongsikan bersama resepi tart nenas gulung yg saya buat malam tadi. Kalau buat tart gulung ni, tak boleh awal2 sebab abes di makan sendiri je. Tak sempat nak buat raya. Kali ni saya buat 3 adunan sekali, senang keje tak payah ulang2 lagi. Mana kuih tart yg nak buat raya asingkan dan sembunyikan dulu..hehehe..mana yg nak buat makan bolehlah letak atas meja. Kali ni mmng puaslah anak2 dan suami makan sebab saya buat sendiri dan dapat banyak. Kalau buat banyak ni, kenalah ada pembantu, siapa lagi kalau tak anak dara saya Seri Izati. Seri rajin betul menggentel inti tart, pastu tugas menggulung dan sapu telur kat atas tart, semuanya Seri yg buat...uwaaaa rajinlah anak dara mama. Bila bab bakar kuih tu...hai serah pada mamaNyalah. Tapi takpe, kira adillah sama2 buat kuih kegemaran kami sekeluarga ni.
Terima kasih pada K.Nor kerana berkongsi resepi tart yg mudah dan sedap ni, izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Lepas ni berangan pulak nak buat tart kelopak...uwaaa mood mengetart sudah mari. Maklumlah tak perlu bersusah payah buat intinya....beli je yg dah siap...senang kerja. Sebelum ni saya pernah juga buat tart resepi K.Nor ni, kawan2 boleh lihat di SINI. Kalau ada kawan2 yg mencari2 resepi tart tu..bolehlah mencuba resepi ni. Jom kita semak bahan2 yg di perlukan.
Bahan- Bahan
- 250 gm butter
- 2 sudu besar gula castor
- 2 sudu besar minyak sapi (k.nor guna windmill geeblend)
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 cawan tepung jagung
- secubit garam
- 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
- jem nenas secukupnya ~ digentel bulat2 (kecik sket dr guli)
- 1biji kuning telur
- 1 titik pewarna kuning
- 1 sudu air
- Bancuh ketiga2 bahan ni hingga sebati.
- Ayak ke tiga2 tepung.
- Pukul butter dgn gula hingga putih/creamy.
- Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
- Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
- Perap sebentar (arahan tuan resipi asal ya..) supaya doh mesra.
- Utk wat tart gulung ~ buat la cam biasa ya.. (dr start picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur )
- Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C. Yatie bakar dlm 25 minit.
- Angkat dan sejukkan atas redai/rack dulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.
yatie,
ReplyDeletesaya nak maklumkan yang tahun ni saya nak buat kuih..
insyaallah
Jangan ditengking-tengking anak orang! | Semekar Kasih
kak yatie.. wah banyak tu 3 adunan terus. saya baru siap 1 lagi adunan tadi. guna resepi kak nor ni jugak. wahh satu adunan pun dah sakit pinggang.. hehehe...untuk tart cukup dah la..tak larat nak ulang buat dah.kalau nak buat lagi kena pinjamkan saya seri tu dulu kat saya ye kak yatie. hehehe
ReplyDeleteassalamualiakum kak...banyaknyer akak wat kukis..ghajin. Sedap nampak tart nenas ni..gebus jer..memang geram nengoknyer...
ReplyDeleteSelamat hari raya kak Yatie, maaf zahir batin yer kak..
tart inikah yang kalau dimakan cair di mulut yatie...., nampak lembut & cantik!
ReplyDeleteaduhai .. sedapnya yatie.. cantik hasilnya.. akk baru nk buat sabtu ni..selamat myambut hari raya, maaf zahir dan batin/
ReplyDeletecomel tart yatie, mulat2 montok2 hehehe.. mekasih sbb sudi buat lagi tart dgn resipi ni :)
ReplyDeletewahhh.. kuih favourite saya nie kak yatie.. sedaaaaaap nye.. hehe.. ohh.. saya pun ade buat kuih raya jugak.. :p
ReplyDeletehttp://hoodacakura.blogspot.com/2011/08/projek-raya-3.html
berderet biskut akak.. sedap2 semua bagus akak ni ajin tak de kuih tunjuk2 ye
ReplyDeletecantik tart nenas akak ni..
ReplyDeletecomei2 jerk..
Assalamualaikum akak yatie cayang...
ReplyDeletecantik tart tu akak.... comel... tart gulung mmg fav .. sedap sgt
Kak, jem nenas yang dah siap tu, nak beli jenama ape??
ReplyDeleteBole buar brapa byk ni?
ReplyDeleteSalam klu xletak minyk sapi ok x? Sbb xsuke.
ReplyDelete