Saiz 8" persegi
BAHAN2:
- 13 gm Serbuk Agar-Agar
- 1 liter Air
- 120 gm Gula
- 3 biji Telur
- 120-150 gm Biskut Cheese - blend halus
- 1 sb Tepung Kastad
- 400 ml Susu Cair
- 200 gm Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
- 50 gm Mentega
- Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
- Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
- Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
- Masukkan susu & kacau sebati.
- Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
- Masukkan mentega sehingga sebati.
- Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
- Sejukkan sebelum di hidangkan.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)
** utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), ambil sebahagian dari adunan (lebih kurang 2 cawan) puding dan masukkan 1 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Pastu bolehlah melayer puding tu spt yg K.Nor buat (plain --> chocolate --> plain). Atau terpulang pada citarasa masing2 nak buat versi belang2 pun boleh.
kak ilah nak angkt tangan sbb dah buat juga...
ReplyDeletetapi guna biskut harimau... sbb tu tukar jadi nama lain..hehe cantik la bunga2 yatie.. siap ada belangan..
nak try buat tapi masih belum beli lagi biskut cheese ni. Semalam dah gi carrefour tapi lupa gak nak beli...
ReplyDeletePuding ni memang sedap kan kak..Sue pun dah try..Tapi kan..tak menjadi cun macam tu la..Heeeeeeeee
ReplyDeletesalam yatie... mmg puas hatikan makan puding ni..
ReplyDeletesedapnya..budak2 suka puding2 ni...nnti nak cuba buat..
ReplyDeletememang sedap! ita pon suka tak puas makan
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeletenasib baik husband tak berapa suka keju, boleh tukar dengan kustard ke ni?
daripada:
Zezebel
sedap nie untuk berbuka puasa
ReplyDeleteAssalam Dik Yatie...rindunya dengan Adik...Selamat berpuasa....wah ada menu baru lagi ni...nanti bolehlah Akak try....kalau Yatie rasa ketinggalan.. Akak ni lagilah jauh ke belakang...orang tua...jalan bertongkat ginilah...tapi tak nak ketinggalan jugak ni!
ReplyDeletesalam kak yati.. ha akak dah buat .. sedapkan kak puding ni .. ita pun suka ada lagi biskut tu nanti boleh la buat lagi InsyaAllah
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Yatie..
ReplyDeleteLama tak dtg sini.. Cam kemalasan nk ngadap komputer di bulan puasa ni.. Fb pun dah tak jenguk sejak berpuasa..
Amboi dok tayang puding dia yg pelbagai bentuk tu.. Mesti guna SM la tu.. Cantik kak..Selamat meneruskan ibadat puasa ye kak Yatie..
bilelah nak sampai seru dapat buat puding ni...? teringin sgt bile dengat keju2 ni hehehee
ReplyDeleteAmboi sedapnya npk puding ni Kak Yatie. Sungguh menggoda di pagi hari. InsyaAllah akan jadi projek hujung minggu ni.
ReplyDeleteermm...nyam2x...
ReplyDeletekita belum buat.. huhu
ReplyDeletekak sy nk wat jugak..
ReplyDeleteAkk x leh buat sbb biskut tu x de kt sini..tp teringin..
ReplyDeleteAkak belum cuba lgk Yatie...adeeeii..byknya yg dh masuk list...x berbuat lgk...pinjam masa sikit..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh kak Yatie....waaaaaaaaaaaaaa comey cute2 je mould kak yatie ni....ayu seharian last weekend cari biskut cheese kat sini....mmm tak jumpa lak. Apapun xper, sbb kakak kita dah wat kan....so tumpang cuci mata jap boleh?:)
ReplyDeleteSalam Ramadan Yati
ReplyDeleteMakan sejuk2 sedapnya puding cheese tu...sesuai buat berbuka.teringin nak buat jugak tp dah beberapa kali intai di kedai tak jumpa lagi biskut cheese kat sini....
Salam Ramadhan Yatie n famili....
ReplyDeleteHalus mulus puding ni...lepas buka posa...pas tu makan puding ni...emmmm...nyamannyaaaa....:)
Salam kak yatie!! tertinggal keta apiiiiii!!! puding ni sedap! makan sejuk2 lah sedap kan kak hihihi.... Da pkir menu sahur kak? :D
ReplyDeletesalam kak... bleh ke tukar biskut chesee nie kpd cream cheesee
ReplyDelete