Roti Sardin
- 10 ketul bun burger
- 1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
- 1 labu bawang besar ~ didadukan
- 1 biji cili merah ~ dicincang
- 1 sudu besar jus limau nipis
- 2 biji telur
- minyak
- Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
- Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
- Padamkan api dan kacau hingga sebati.
- Ketepikan.
- Potong dua bun burger.
- Toreh bahagian tengah tapi jgn sampai tembus ke belakang
- Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
- Masukkan inti sardin ke dalam bun tadi dan buat la sehinga habis.
- Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti tadi sahaja.
- Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
- Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
- Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
- Gorenglah sehingga selesai, jika minyak dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..
- Roti ni sedap dicicah dgn sos spt sos popia dan juga boleh dimakan dgn sos cili atau sos cili thai. Slmt Mencuba ya..
Salam selamat pagi kak yatie! dtg awal nak bf roti sardin ngan akak :D lapo tengok roti sardin tuuu nak buat roti belum sampai seru lagi :D lama dah teringin nak buat roti ni sampai skrg tak terbuat buat lagi :D
ReplyDeleteAssalam Yatie...
ReplyDeletePepagi singgah jap..uiishh... Roti Sadin nie buat breakfast pepagi nie mmg sedap...ada lagi tak..
kak yatieeeeeeee..
ReplyDeletesedap tuu.. saya pun suke giler ni. berbuku2 bleh habis dingap.hehe
kak yatie....sedappkan roti sardin ni..
ReplyDeletemas pun suka..dah banyak kali dah buat.....
Terima kasih di atas idea resipi yang simple dan sedaaap pulak ni ;)
ReplyDeletetime ni kalo tgk benda..asyik kecur air liurrr jer K.Yatie.heheh
ReplyDeletenak buat jugaaaaa...
ReplyDeleteAssallamualaikum Kak Yatie..
ReplyDeleteKak, roti sardin ni mesti dah abis kan... Waaaaa tak sempat den nak raso...