Petang tadi sempat saya buat kuih koci pandan utk minum petang. Sebenarnya nak buat kuih koci labu, tapi nak kupas labu malaslah pulak. Masak2 ni kdng2 ada gak mood malasnya..tapi teringin nak makan, mcmana tuuu...ada takde kena rajinkan diri jugalah ya. Kuih koci pandan ni saya buat sebab anak bongsu saya. Hamka mmng suka sangat warna hijau, so saya pun tambahlah perisa pandan supaya kuih ni kelihatan hijau....kuih koci ni yg penting tak berapa liat dan intinya sedap. Kali ni saya tambah sedikit durian utk intinya...waduhhhh mmng sedap sangat. Resepi kuih koci ni juga boleh lihat di sini. Selamat mencuba..
Bahan-bahan ( 20 biji )
BAHAN2 UNTUK DOH:-
- 2 1/2 cwn tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- secubit garam
- 1 1/2 cawan santan sederhana pekat (kisar dngn 3 helai daun pandan dan tapiskan)
- pewarna hijau dan perisa pandan
- 1 biji kelapa parut putih, yg muda lagi sedap
- 1 ketul gula Melaka
- 5 sudu besar gula pasir
- 1/2 cwn isi durian
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 1/2 cawan air
- Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
- Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
UNTUK INTI:-
- Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
- Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
- Masukkan daun pandan, isi durian dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
- Angkat dan sejukkan.
- Satukan tepung pulut dan tepung gandum.
- Tuang santan yg di campur dngn sedikit garam sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
- Jika kurang santan tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
- Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
- Tutup inti dgn doh dan celupkan dngn sedikit minyak.
- Kemudian lipat daun seperti biasa.
- Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kuih masing2.
Sedap jer tengok kuih koci Yatie...akak jer yang tak pandai2 nak buat kuih koci ni...
ReplyDeleteSelamat bercuti gak akak... sama ler ngan diana.. malas nk keluar jejalan masa cuti2 nie.. tapi bukan ler d sbbkan jalan sesak ( hehehhee ).. cuma malas jer cuaca panas sgt skg nie kat cnie.. ermm.. mcm akak kata.. lagi best dok umah kan akak.. hehehe..
ReplyDeletewah!! dah lama bebenar diana x buat kuih koci.. n makan pun jarang skg nie.. tp terliur plak tgk nie.. ermmm
sayalah peminat kuih koci yang tak reti2 nak belajar buat.. taw makan jerk... muahahaha... ada lagi tak???
ReplyDeleteSalam kak yatie!!!!! Klu kita tahu kita ambik kelapa parut masa g pasar td :( daun pisang byk sgt tu! Esok cuba cariklah! Kita Mkn sini dulu ya mmg fev kita kuih koci ni :D
ReplyDeleteSalam dinihari Yatie...
ReplyDeleteMengacau je kak cek ni...lama dah tak menyinggah dapo adik2 kak cek ni....ada kuih koci pandan....emmmm...kaler hijau je dah menggoda...fav kaler kak cek...:)
Wah, kreatip nya tambah duyan. Along kat sini tak merasa lagi pun mkn duyan, harap2 balik kg nanti dpt merasa.
ReplyDeletesalam ziarah kak Yatie, sodapnye kuih koci tu..tak pernah buat lagi, tahu makan je, nanti nak cuba buat le..thanks sudi kongsi resepi...nanti akak ambil kad @ award dari blog Fie ya..
ReplyDeletesedapnya kuih koci....mas selalu beli jerk....
ReplyDeletetak pernah buat lagi....
Assalam kak, sedapnya kuih koci ni...tak pernah buat lagi kuih ni...pernah mkn jer...nanti tunggu angin rajin nk cuba..:)
ReplyDeletebestnya...bak seketul
ReplyDeleteAssalamulaikum Yatie
ReplyDeleteKak ct dan ank dara kak ct memang suka kuih koci ni. lama juga dah tak buat. Alhamdulillah..nanti kak ct nak buatlah Yatie, stok kelapa ada dalam petiais tu. tr kasih Yatie jadi penyelamat nak buat apa nanti untuk minum petang merangkap ke bf esoknya :D
assalam yatie...wahhh meriah betul dapur yatie ni...ada2 je kuih muih yang sedap2...kuih koci tu nampak sedap je...hihihi
ReplyDeleteBoleh buat tempahan tak? :)
ReplyDelete