Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci )
- 250 gm tepung berserbuk penaik (saya guna 250gm tpng gandum+1 sudu kecil b.powder, diayak)
- 200 ml santan
- 200 gm gula halus
- 2 biji telur Gred A
- 1 camca teh vanila esen
- 1 camca makan ovallate
- Secubit garam
- Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
- Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
- Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
- Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
- Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
- Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.
http://locura-y--realidad.blogspot.com
ReplyDeleteEspero que te guste, un beso grande! :)
salam kunjungan...kak yatie, sy pernah nk buat apam yg mcm ni tp resepi lain.org tu ckp x perlu letak baking powder, last skalii bantat la apam sy tu...kene cuba resepi CMG juga la nmpk gaya...
ReplyDeletemorning kak yatie.. cantiknyer apam akak.. ha'ah laa kak, bahan2 dia pun lebih kurang sama ngan apam pelangi laa. sedap!
ReplyDeleteas-salam kak yatie
ReplyDeletekak yatie cantik apam marmar tu... nice combinations of colour..
akak..gebu la tengok apam marmar tu....
ReplyDeletecantik belang2nya tu...
Cantik dan gebu...Macam apam malaysia.Sama ke?
ReplyDeletesalam yatie...cantiknya apam nie.meh!atie sepotonggg
ReplyDeleteMintak Izin Share resepi ya.. ;)
ReplyDelete