Thursday, May 5, 2011

Serimuka Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Pagi ni kita bf dngn kuih Serimuka Pandan. Saya suka betul kuih serimuka ni, terasa lembut dan lemak manisnya....sedap betullah. Kali ni saya guna acuan lompang....anak2 suka betul sbb senang nak makan. Kalau serimuka buat kat loyang tu, ada yg suka lapisan atasnya je...ada pula yg suka pulutnya je. Bila buat serimuka comel2 ni...dah takde nak ngelat2 lagi daaaaa....semuanya dimakan dan tak membazir....sekali Ngaaappp je...tak pun 2 kali Ngaaapppp jelah. Resepi asal kuih ni adalah dari Chef Asma yg mmng terkenal dngn pelbagai jenis kuih talamnya. Saya pula C&P dari Ayu Curlybabe's Satisfaction. Terima kasih pada penyumbang resepi yg sangat sedap ni. Izinkan saya kongsikan kat sini pula ya.




Bahan2 Lapisan Bawah:-
  • 500g beras pulut
  • 300ml santan pekat
  • 300ml air
  • 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
  2. Basuh bersih & toskan
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2".
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A
  • 250 gm gula castor
  • 100 mg tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan, saya pun sama)
  • pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
  2. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
=>Cara saya guna acuan lompang.
  1. Kukus pulut di dlm loyang selama 30 minit. Angkat dan gaul sebati....sejukkan sebentar.
  2. Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan lompang.
  3. Masukkan sedikit pulut dan tekan2kan.
  4. Bila dah siap, tuangkan adunan utk lapisan atas dan kukus selama 20 minit menggunakan api sederhana.
  5. Setelah siap, matikan api, angkat dan sejukkan.
  6. Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari acuan.
**Cara menyediakan adunan lapisan atas tetap sama. Campurkan kesemua adunan atas dan masak sebentar, sehingga berwap je. Pastu tuangkan atas pulut tadi dan kukus selama 20 minit.

16 comments:

  1. Assalamulaikum yatie

    alahaiii..kak ct ni memang suka bila tengok yatie buat kuih macam ni. sedapnyaaa, baru pagi ni dok belek2 buku masakkan kak liza. Bak ler tukar dengan donat custard kak ct .. hihihi

    ReplyDelete
  2. wahhhh...sedappnya serimuka pandan ni.....
    comei2 jerk semuanya....

    ReplyDelete
  3. Comelnya yatie wat dalam bekas lompang...
    kita salin resepi yer...

    ReplyDelete
  4. wahh..sarapan serimuka kite pagi ni..cun laa serimuka pandan nih kak..rasa pun mesti sedap dgn aroma pandan kan..dah lama x menyerimuka kat umah nih..bila la nk rajin nih..

    ReplyDelete
  5. comel2nya berserimuka tu... mesti harum ngan bau pandan dan senang nak ngap!

    ReplyDelete
  6. Assalam yatie,
    cun lah yatie buat dalam acuan lompang ni..senang nak ngap..haha..aahlah buat dalam ni tak boleh ngelak nak makan pulutnya tu..hehe good idea!!..
    thanks yatie sudi cuba..

    ReplyDelete
  7. eh, eh..baru je ptg tadi nadiah buat kuih serimuka ;). nadiah guna resipi kak hanieliza :)

    ReplyDelete
  8. aduhai...rajinnya kak yatie buat kat acuan comel2 gini....tp bagus juga kan kak...x yah ssh2 nak potong...terus ngapp jer..he3...

    ReplyDelete
  9. Waaaaaaaaaahhh...Yatie kalau menalam kuih...mmg tersentak akak tgk....terliur terus...adeiii

    ReplyDelete
  10. salam yatie..terima kasih ucapan birthday utk liyana..aminnn..
    yatie sapu minyak tak dlm acuan? lepas kukus dlm loyang besar yatie terus tekan dlm acuan lompang ker?

    ReplyDelete
  11. Assalam kak,kalo akak yg wat kuih kukus,talam@sewaktu ngannya,mmg xyah komen pa dah,sure sedap n cantik sgt kejadiannya..Ratu lah katakan,hihihi..

    ReplyDelete
  12. Salam K.yatie..aritu kan zla ader termkn kuih ni masa kat kedah...sedap sgttt.dia tukar instead of guna pulut kat bwh tu, dia ganti ngan erm..alamak lupa nama apa ntah.,,huhuh.nanti ingat zla bgtau...pastu leh k.yatie try plak

    ReplyDelete
  13. whoa..chumelnya seimuka bite size ni..sekali ngap jerr..meh hembus sket nagin kerajinan nk wat kuih ni..asyik beli jerr.

    ReplyDelete
  14. akak...
    suka tgk akak buat kuih2 mcm nie.. kemas jer diana tgk... sejak tgk kuih2 mcm nie kat dapur akak ler baru timbul minat nak buat.. :)

    ReplyDelete
  15. cantiknya.Yatie ni mmg pakar dalam membuat kuih muih seperti ini.Cute bila dimasukkan kedalam bekas lompang .Satu idea yang baik

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails