BAHAN-BAHANNYA :-)
- 8 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*(*dihiris halus)
- 600 g dada ayam, potong sedernana kecil (saya guna 1/2 ekor ayam)
- 1/2 cawan cencalok, toskan airnya
- 3 helai daun limua purut
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
- 2 camca besar gula
- 2 biji cili merah, hiris
- 2 biji cili hijau, hiris
- 10 biji cili padi- saya tambah, di ketuk2 je
- 8 biji bawang merah*
- 2 cm kunyit hidup*
- 3 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)
- Garam (jika perlu)
- 1 cawan air
- Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 1/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bahan2 kisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
- Masukkan ayam, cencalok dan daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah/putih goreng tadi dan juga hirisan cili merah/hijau. Kacau rata2.
- Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika perlu tambah garam (tapi rasa mat tak perlu lah tambah garam, sebab cencalok pun dah masin). Hidangkan segera bersama nasi hangat.
Salam Kak..
ReplyDeleteHadoiiii....tak keruan perut nih....Sedapppnya...Waaaa..semua hapdet makanan sedap2 mlm ni...ngeeeee
salam k.yatie
ReplyDeletepestime lieza tgk menu nih...nampak pun mengiurkan..lapor lak tgk...
salam yatie... k.nor pun suka menu ni.. sedap! menyelerakan :)
ReplyDeleteakak..resepi ayam ni dah terperap lama dah...bila la mas nak buat..he..he...
ReplyDeletesedappnya tengok ayam tu...
Salam kak yatie,
ReplyDeleteWah... letak cencalok. Sedapnya tengok ayam ni, penuh dgn pes kat atasnya. Teringin nak rasa..
Assalam yatie,
ReplyDeletememangs edap ayam cencaok nikan..tak rasa sangat cencaloknya tu..budak2 kita makan laju aje..heheh..
Salam kak...
ReplyDeletesedap ke? ira tak pernah makan cencaluk ni kak, tak tahu rasa mcm mana
Salam kak yatie! alaaaaa..kita tak pernah makan cencaluk ke budu ke tp sejak duk jauh niii semua kita nk makan tp tak leh mkn kat mesia lah nanti tak leh makan biar duk kat luar negara baru leh makan hihihi.. nmpk sedap tu kak! tumpang makan sini ya kak yatie :D
ReplyDeletesalam yatie fuhh mengancam niii ..pandaikan c,mat tu reka cipta resepi ..tak sangka kan cencalok tu boleh diperbagaikan.. kdg2 tu bila tak makan kering macam tu jer dlm peti sejuk.. lain kali boleh lah masak mcm ni kan yatie..
ReplyDeletekak ilah buat talam sagu ..derhaka kan resepi yatie..hikhikkk
Ayam ni boleh masak macam2. Tapi kena rajin intai resepi je.
ReplyDeletesalam..k.yatie..agak2 lps mkn naik jerawat tak mkn cencalok?terliur nak try ni
ReplyDeleteKak Yatie..ooooo..kak Yatie..
ReplyDeleteLauk tempoyak tu kalau buat lagi sekali jangan lupa pos sikit pada Naz yer..Jangan buat2 luper pulak eh..Nak rasa ni..
Kak yatie..oooo..kak..
ReplyDeleteNanti kalau masak lauk ni lagi sekali jangan luper hanto sikit kat sini..hehehe..Nak pekat2 mcm kat atas tu yer..hehehee