Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24ketul )
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 st air kapur
- 1/2 st garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
- 3 ketul gula melaka
- 5 sb gula
- 3 cawan air
- 2 helai daun pandan, di simpul
- Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
- Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
- *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan
lama dah mas tak buat kuih lopes ni...
ReplyDeletesedapppnya...
oh tidakkkkk.. apsal ada je yg tayang kuih lopes nie.. terliur laa.. nk sgt makan tp malasnyer nk buat.. tolong2... huhu..
ReplyDeletesalam Yat,
ReplyDeleteakak baru je beli bahan2 utk wat kuih lopez ni ptg tadi. Ingatkan esok nak mencuba lopez masak dlm daun pisang..kebetulan tgk blog yat ada lopes versi yang akak minat ni...kalau jadi wat esok akak entry dlm blog insyaallah...
sedapnyer.. tun x penah wat lg kuih ni. bila blk kg kt KB je jumpa nih. kg kt ganu susah nk cari.
ReplyDeletekuih peberet ni..ada lagik tak..kalau yatie yang buat,dah tau dah mesti sedap ni
ReplyDeletemy fav kuih ni tp mmg beli time bln pose je...best leh try wat sndiri :)
ReplyDeletesalam kak..sodapnyer.kalau say beli biasa simpan peti dulu air gula..pas dfah sejuk baru mkn..heeh..**beli tu**..
ReplyDeleteMas : lama tak buat? aku tak pernah buat tau..
k.nor pun suka sgt dgn kuih lopes ni.. nak buat tu .. haishhh terlebih rajin :)
ReplyDeleteSalam K.Yatie..
ReplyDeleteSaya pn ade buat gak kuih lopes ni... http://syarasin.blogspot.com/2011/04/kuih-lopes.html . saya guna RICE COOKER je nk masak pulut...sng sggt berbanding guna kukus..
salam...suka kuih ini - hanya beli sekali sekala...boleh cuba buat ni...tk resepi
ReplyDeleteAssallamualaikum Kak Yatie..
ReplyDeleteUih.. tergodanya tengok ini kuih... Lebih tergoda tengok air gula yg pekat warnanya ituwww...
akak yatie.... nie ler fav diana.. dah lama x makan dah... sbb x jumpa yg berkenan d hati kat bandar tu... nak buat sendiri x reti ler plak.. ha' nie dah ada resipi nie.. nnt nak try buat... tq akak
ReplyDeleteKak Yatie,
ReplyDeleteSaya dah cuba lopes ni semalam , mmg menjadi walaupon tak penah buat sebelum ni...Tq ya!
Tahniah.sy pun confident nk bt jgk la.
Delete