Sunday, July 29, 2012

Biskut Arab Susu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni tak kemana2 ke? Hari ni saya dok rumah je. Semalam dah jln2 pergi shopping, arini takleh keluar lagi...kalau keluar maunya fulussss pun keluar gak. So jln selamat dok diam2 sambil masak2 utk family tersayang. Malam tadi sajalah mencuba biskut arab susu ni. Tengok bahan2 pun ringkas je. Biskut ni seakan2 biskut suji pun iye. Terpulanglah pada kawan2 nak cuba resepi yg mana ya. Biskut ni mmng sedap, terasa lemak2 susu tepung tu. Kalau berkenan tu, bolehlah mencubanya. Resepi ni saya dapat dari teman di FB Siti Norhafizah, dan tak pastilah resepinya ataupun dari orang lain. Kat fb tu dah banyak sangat di tag...so saya tak pasti. Btw terima kasih pada penyumbang resepi asal, mmng sedap biskut ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.



Bahan-Bahan
  • 2 cwn Susu tepung ( biasa guna susu nespray)
  • 2 cwn minyk sapi-(tak perlu di cairkan dulu)
  • sedikit garam
  • 7 cwn tepung gandum(di ayak)
  • ceri merah secukupnya-potong kecil2
** Gula aising ( utk gaul biskut bila dah masak sahaja)

Cara-Cara
  1. Campurkan susu tepung+minyak sapi+sedikit garam, gaul sebati
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh.
  3. Bentukkan doh menjadi bulat2 kecil, hias dgn ceri dan bakar hingga masak ( 15-20min) pada suhu 180 C.
  4. Bila dah masak, sejukkan sebentar dan gaul dengan gula aising..siap!

25 comments:

  1. saya mmg suka biskut ini...nnt nak cuba but jugalah..sll dok ambil MIL bagi jre..

    ReplyDelete
  2. cedapnye.. fav dni nih... slalu buat dengan mak.. rindunya kat mak :'(

    ReplyDelete
  3. haa..biskut ni boleh menghabiskan baki susu anak..hehhe mesti sedap lemak gitu

    ReplyDelete
  4. boleh try ni..insyallah weekend ni ;)

    ReplyDelete
  5. Thanks sis.. i loike biskut arab susu

    ReplyDelete
  6. minyak sapi tu perlu cairkan ke?saya 1st time nk buat ni...tq...

    ReplyDelete
  7. Kak yatie dah buat sekut juga ya. Sedap x kak?
    Tgk bhn mudah ja. Boleh try ni. Heeee. .

    ReplyDelete
  8. nampak sedap nak kena cuba buat ni..bahan2nya pun mudah dapat!

    ReplyDelete
  9. Salam Yatie...nie di antara biskut wajib...sedap dan cepat habis.

    ReplyDelete
  10. wah...akak pun dah mula buat biskut ya... nampak menarik je boleh la cuba ni

    ReplyDelete
  11. salam yatie, sedap npk sikut tu! izin amik cepi nie ya.. tq..zila66

    ReplyDelete
  12. yatie...bahan2 pun tak banyak,nak buat pun senang...sesuai utk lebaran nanti..:)

    ReplyDelete
  13. Nampak mudah dan senang.. Insya-Allah Nur akan cuba juga..

    ReplyDelete
  14. salam kak.

    saya copy pic n resepi kak di wall fb saya..cari butang share xjupe di resepi ni..halalkan kak yea..

    dari : farizawati Arshad

    ReplyDelete
  15. Best2..dah brtahun tak buat biskut.main tunjuk je.kali ni nak buat lah.thanks 4 share

    ReplyDelete
  16. salam kak, susu tepung boleh tukar ke susu fresh milk tak?

    ReplyDelete
  17. assalamm..' suka biskut nie..mekasih ya. cantikk...' :)

    ReplyDelete
  18. nk golek atas gula aising ni kena tunggu sejuk dulu or golek panas-panas pas masak?

    ReplyDelete
  19. senangnya..ni memg feberet sy.

    follow2 http://www.jutawanshaklee.com

    ReplyDelete
  20. kesukaaan saya jugak..he..he

    ReplyDelete
  21. marjerin xleh tukar minyak sapi tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnye sbb bau minyak sapi tu yg membangkitkan bau biskut arab ni...

      Delete
  22. Mohon share yatie..tq

    ReplyDelete
  23. Istri & ank2 tgh try wat. Waw buka pose nanti blh try rase....!!! Mesti best wa ckp lu : )

    ReplyDelete
  24. mcm senang jer buat..tumpang share sis

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails