Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni tak kemana2 ke? Hari ni saya dok rumah je. Semalam dah jln2 pergi shopping, arini takleh keluar lagi...kalau keluar maunya fulussss pun keluar gak. So jln selamat dok diam2 sambil masak2 utk family tersayang. Malam tadi sajalah mencuba biskut arab susu ni. Tengok bahan2 pun ringkas je. Biskut ni seakan2 biskut suji pun iye. Terpulanglah pada kawan2 nak cuba resepi yg mana ya. Biskut ni mmng sedap, terasa lemak2 susu tepung tu. Kalau berkenan tu, bolehlah mencubanya. Resepi ni saya dapat dari teman di
FB Siti Norhafizah, dan tak pastilah resepinya ataupun dari orang lain. Kat fb tu dah banyak sangat di tag...so saya tak pasti. Btw terima kasih pada penyumbang resepi asal, mmng sedap biskut ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.
Bahan-Bahan- 2 cwn Susu tepung ( biasa guna susu nespray)
- 2 cwn minyk sapi-(tak perlu di cairkan dulu)
- sedikit garam
- 7 cwn tepung gandum(di ayak)
- ceri merah secukupnya-potong kecil2
** Gula aising ( utk gaul biskut bila dah masak sahaja)
Cara-Cara
- Campurkan susu tepung+minyak sapi+sedikit garam, gaul sebati
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh.
- Bentukkan doh menjadi bulat2 kecil, hias dgn ceri dan bakar hingga masak ( 15-20min) pada suhu 180 C.
- Bila dah masak, sejukkan sebentar dan gaul dengan gula aising..siap!
saya mmg suka biskut ini...nnt nak cuba but jugalah..sll dok ambil MIL bagi jre..
ReplyDeletecedapnye.. fav dni nih... slalu buat dengan mak.. rindunya kat mak :'(
ReplyDeletehaa..biskut ni boleh menghabiskan baki susu anak..hehhe mesti sedap lemak gitu
ReplyDeleteboleh try ni..insyallah weekend ni ;)
ReplyDeleteThanks sis.. i loike biskut arab susu
ReplyDeleteminyak sapi tu perlu cairkan ke?saya 1st time nk buat ni...tq...
ReplyDeleteKak yatie dah buat sekut juga ya. Sedap x kak?
ReplyDeleteTgk bhn mudah ja. Boleh try ni. Heeee. .
nampak sedap nak kena cuba buat ni..bahan2nya pun mudah dapat!
ReplyDeleteSalam Yatie...nie di antara biskut wajib...sedap dan cepat habis.
ReplyDeletewah...akak pun dah mula buat biskut ya... nampak menarik je boleh la cuba ni
ReplyDeletesalam yatie, sedap npk sikut tu! izin amik cepi nie ya.. tq..zila66
ReplyDeleteyatie...bahan2 pun tak banyak,nak buat pun senang...sesuai utk lebaran nanti..:)
ReplyDeleteNampak mudah dan senang.. Insya-Allah Nur akan cuba juga..
ReplyDeletesalam kak.
ReplyDeletesaya copy pic n resepi kak di wall fb saya..cari butang share xjupe di resepi ni..halalkan kak yea..
dari : farizawati Arshad
Best2..dah brtahun tak buat biskut.main tunjuk je.kali ni nak buat lah.thanks 4 share
ReplyDeletesalam kak, susu tepung boleh tukar ke susu fresh milk tak?
ReplyDeleteassalamm..' suka biskut nie..mekasih ya. cantikk...' :)
ReplyDeletenk golek atas gula aising ni kena tunggu sejuk dulu or golek panas-panas pas masak?
ReplyDeletesenangnya..ni memg feberet sy.
ReplyDeletefollow2 http://www.jutawanshaklee.com
kesukaaan saya jugak..he..he
ReplyDeletemarjerin xleh tukar minyak sapi tu ke?
ReplyDeletersnye sbb bau minyak sapi tu yg membangkitkan bau biskut arab ni...
DeleteMohon share yatie..tq
ReplyDeleteIstri & ank2 tgh try wat. Waw buka pose nanti blh try rase....!!! Mesti best wa ckp lu : )
ReplyDeletemcm senang jer buat..tumpang share sis
ReplyDeleteNyum nyum . . .sedapnya
ReplyDeleteTq sis yatie, sy nk cuba resipi ni, nnti boleh la kita tukar tukar resipi ye
ReplyDeletemohon share ye. terima kasih.
ReplyDeleteSaya dah cuba...alhamdulillah berjaya
ReplyDelete