Wednesday, February 17, 2010

Talam Gula Merah

Salam sejahtera semuanya. Hari ni saya buat kuih talam lagi. Bukannya apa, saya memang suka kuih yang kukus2 ni sbb lembut dan lembap je kuihnya. Terpulanglah pada masing2 ya, kalau suka boleh cuba resepi yang mudah ini ya.


Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur

Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.

Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam

Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.

4 comments:

  1. Uish, sedapnya talam nih! Teringin nak ngap dari skrin ni la kak! hik hik ;)

    ReplyDelete
  2. memang sedap kuih ni love, nganga....akak suapkan ok...

    ReplyDelete
  3. kak saya pernah buat kueh ni tapi atasnya lembik dan tak masak-masak kenapa ye? saya ikut resepi dalam buku aneka talam & kuih lapis.

    ReplyDelete
  4. Apa dia sekodeng or cha-cha
    dimana boleh benda tu?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails