Thursday, February 11, 2010

Beef Steak With Garlic Mashed Potatoes

Hai bertemu kembali. Sebenarnya hari ni saya sekeluarga tak makan nasi. Saya masak western food, sesekali tu sedap juga. Saya goreng bee hoon sementara daging panggang tu masak. Jadi tanpa berlenggah mari kita tengok resepinya.Kebetulan resepinya sama pulak dengan kawan saya Nur.

Beef steak yang belum disiram sos gravy





Bahan-bahan

2 keping daging beef steak
2 sb sos tiram
2 sb kicap
2 sb sos tomato
1 sk serbuk lada hitam
2 sb sos worcestershire
2 sb sos barbeque

Cara-cara> Daging di bersihkan dan di tos. Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul sebati. Lumurkan pada daging dan perap dlm 3 atau 4 jam. Simpan dlm peti ais dahulu.
Setelah 4 jam boleh di bakar dalam oven selama setengah jam, lepas tu terbalikkan dan bakar lagi selama setengah jam. Angkat dan boleh di hidangkan bersama mashed potatoes.

Bahan untuk mashed potatoes
* 6 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
* Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
* 3 sudu besar butter
* 3 sudu besar mayonaise
* ½ cawan susu segar/ fresh cream
* 1 sudu kecil black pepper

* Bahan-bahan untuk gravy :
* 2 ulas bawang putih dicincang halus
* 2 sudu kecil black pepper
* 2 sudu besar Worcestershire sauce
* 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
* 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
* 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
* sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara-cara
  1. Kupas kulit ubi kentang dan potong kecil2.
  2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.
  3. Tabur sedikit garam.
  4. Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
  5. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ guna botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, gaul sebati dan siaplah mash potato tu.
Untuk Gravy
  1. Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
  2. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
  3. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
  4. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato atau beef steak tadi dan ENJOY!
SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA

4 comments:

  1. terguda iman kuu ... ahaks ...

    ReplyDelete
  2. AIN>> terima kasih, mmng sedap..

    JIJAH>> mengapa begitu...jemputlah rasa sikit ya...

    FUZIDSS>> sedap, klau nak rasa cubalah buat sesekali ya...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails