Beef steak yang belum disiram sos gravy
Bahan-bahan
2 keping daging beef steak
2 sb sos tiram
2 sb kicap
2 sb sos tomato
1 sk serbuk lada hitam
2 sb sos worcestershire
2 sb sos barbeque
Cara-cara> Daging di bersihkan dan di tos. Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul sebati. Lumurkan pada daging dan perap dlm 3 atau 4 jam. Simpan dlm peti ais dahulu.
Setelah 4 jam boleh di bakar dalam oven selama setengah jam, lepas tu terbalikkan dan bakar lagi selama setengah jam. Angkat dan boleh di hidangkan bersama mashed potatoes.
Bahan untuk mashed potatoes
* 6 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
* Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
* 3 sudu besar butter
* 3 sudu besar mayonaise
* ½ cawan susu segar/ fresh cream
* 1 sudu kecil black pepper
* Bahan-bahan untuk gravy :
* 2 ulas bawang putih dicincang halus
* 2 sudu kecil black pepper
* 2 sudu besar Worcestershire sauce
* 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
* 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
* 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
* sedikit minyak untuk menumis bwg putih
Cara-cara
- Kupas kulit ubi kentang dan potong kecil2.
- Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.
- Tabur sedikit garam.
- Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
- Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ guna botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, gaul sebati dan siaplah mash potato tu.
- Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
- Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
- Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
- Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato atau beef steak tadi dan ENJOY!
amboiiii...sedapnyaaa!!!!!
ReplyDeleteterguda iman kuu ... ahaks ...
ReplyDeletesodap tie ni
ReplyDeleteAIN>> terima kasih, mmng sedap..
ReplyDeleteJIJAH>> mengapa begitu...jemputlah rasa sikit ya...
FUZIDSS>> sedap, klau nak rasa cubalah buat sesekali ya...