Wednesday, February 10, 2010

Kuih Lapis Kacang Merah

Hai bertemu kembali. Hari ni saya buat kuih lapis untuk minum petang. Sambil2 masak tengahari, saya rebus kacang merah untuk di buat inti kuih pau. Hari ni tak jadi nak mengepau, jadi saya ambil sedikit kacang merah tu untuk buat kuih lapis kacang merah. Resepi asal dari Kak Hanieliza. Terima kasih ya akak resepi yg mudah dan sedap ini. Mari kita lihat resepinya...




Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
3/4 cawan gula
3 1/2 cawan santan
1 s/k garam

Bancuh semua bahan ini dan tapiskan...
Bahagikan sama banyak dan masukkan dalam 2 mangkuk... {mangkuk [1] dan [2]


Bahan B
1/2 cawan kacang merah rebus(yg dah rebus dan lecek sikit)
Pewarna merah
1/4 cawan air

Masukkan Bahan B dalam mangkuk [1]
Gaulkan rata dan ketepikan


Bahan C
1/4 cawan air
1 sudu besar tepung jagung

Masukkan Bahan C dalam mangkuk [2]
Gaulkan rata dan ketepikan

Cara memasak
  1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang saiz bulat 8 inci atau 8 inci x 8 inci .
  2. Masukkan 1 cawan lapisan merah dan kukuskan selama 5 minit.
  3. Masukkan pula 1 cawan lapisan asal [warna asal] dan kukuskan 5 minit.
  4. Buat sehingga lapisan habis dan setiap kali nak tutup semula tudung kukusan hendaklah dilapkan kering supaya air tidak menitik.(atau balut dngn kain penutup kukus)
  5. Untuk lapisan akhir sekali, kukus selama 15 minit.
  6. Bila telah masak sejukkan betul2 dan potongkan dengan pisau plastik supaya kelihatan cantik.
SELAMAT MENCUBA

2 comments:

  1. salam yatie...rajinnya buat kuih lapis!! cantik pulak tu lapisannya!!!

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam ain, yatie memang minat kuih2 lapis sbb suka tngk lapisannya..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails