Thursday, February 18, 2010

Chocolate Banana Cake

Salam sejahtera semuanya. Rasanya tak lengkap kalau sehari tak buat kuih muih. Hari ni saya buat kek coklat pisang.Resepi ni saya ambil dari Kak Ummi (Home Sweet Home). Setelah di cuba...betapalah sedapnya. Minta izin copy ya Kak Ummi.


Bahan-bahan
* 1 1/2 cwn gula halus (resepi asal 2 cwn)
* 1 3/4 cwn tepung gandum
* 3/4 cwn cocoa powder
* 1 1/2 sk baking powder
* 1 1/2 sk baking soda
* 1/2 sk garam
* 2 biji telur
* 1 cawan pisang lecek
* 1 cwn air hangat
* 1/2 cwn susu segar
* 1/2 cwn minyak jagung/masak
* 11/2 sk esen vanila

Cara-cara
  1. Panaskan oven 350 degrees F (180 C) dan letak rak di tengah oven.
  2. Saya menggunakan cincin non-stick pan...sapu butter sekelilingnya.
  3. Dalam mangkuk besar satukan tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda, dan garam. Ayak dan ketepikan dahulu..
  4. Dalam bekas lain, satukan pisang yang di lecek bersama gula, telur, air suam, susu, minyak dan esen vanilla.
  5. Satukan bahan-bahan basah ke bahan-bahan kering dan gaul sebati. Gunakan whisk je.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak 35 hingga 40 minit. Cucuk dengan lidi kecil, dan sekiranya keluarnya licin ....bermakna sudah masak.
  7. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di redai. Sekiranya suka, bolehlah hias dengan coklat ganache.

8 comments:

  1. saya memang salute pada orang yang tidak lengkap hidupnya jika tak membuat kuih...
    saya memang pandai juga ...makan kuih..

    ReplyDelete
  2. Salam Yatie..bestkan?? Hehe..ni bkn resepi akak la eh..resepi asal dr Joy of Baking akak cilok gak dr dapur http://mamafami.blogspot.com tu...kredit to all of them..berbaloi2 buat kan.. ^_^

    ReplyDelete
  3. lawa licin jer kek awakk...kita kalau baking dalam pan cam tuh mesti melekat2 tensen gak kekadang tuh..pemes resepi nih memana blog tengah ahngat sedap ler gamak nyer kan :)

    ReplyDelete
  4. a kl citizen>> hehehe...thanks..mailah kita mkn kuih sama2..

    Kak Ummi>>aritu yatie pegi umah akak, nmpk resepi ni...buat menjadi...tu yg kat kepala ingat kak ummi jek...sorrylah pd tuan punya resepi asal ya...

    ReplyDelete
  5. Ana Ali>> yatie guna yg non stick pan...tu yg tak melekat...mmng tngh femes kek ni...buatnya pun mudah dan sedap..

    ReplyDelete
  6. kak, aku tak pahamlah.. kenapa kak suka sgt buat kek pisang.. kek pandan.. hakhak2.. apapun memang salute dengan blog akak.. (saja sakat kak yatie hari ni.. jgn mara haa...)

    ReplyDelete
  7. Hi Nor Hayati, your chocolate cake looks simply fabulous....I bet one spoon in the mouth nampak bulan naik an hour early.
    Love your daging stew....looks mouth watering, finger lickin delicious.
    Bet you ada Black Belt in cooking, huh?
    You have a nice day, stay young, and keep a song in your heart, have a great Tiger year, Lee.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails