Resepi ini saya dapat dari Kak Nor(secubit garam). Minta izin copy resepinya akak.
Bahan-bahan
*500gm daging ~ (saya guna daging tulang)
*5 ulas bawang putih ~ ditumbuk
*1in halia ~ ditumbuk
*1 labu bawang besar ~ dihiris halus
*2 sudu besar tepung gandung ~ bancuh dgn 1/2 cawan air
*1 sudu besar serbuk lada hitam ~ tambah jika nak lebih pedas
*1 rempah sup bunjut
*1 batang celery ~ dihiris
*1 - 2 biji ubi kentang ~ dipotong
*1 batang carrot ~ dipotong
*3 bj tomato ~ dipotong dadu (besar)
*5- 7 bj cendawan shitake kering ~ rendam dan potong 2 atau 4(tak letak sbb takde kat sini)
*1.5 liter air ~ tambahkan kalau nak kuah lebih
*1 kiub pati daging/ayam
*garam
*sedikit gula
*daun saderi ~ dihiris
*minyak
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia yg ditumbuk hingga wangi.
- Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang layu.
- Masukkan bancuhan tepung dan goreng lagi hingga kekuningan.
- Lepas tu masukkan serbuk lada hitam dan daging.
- Goreng hingga daging bertukar warna dan masukkan air.
- Masukkan pula rempah sup bunjut dan tutup periuk.
- Masak hingga mendidih.
- Masukkan ubi kentang dan biarkan empuk, masukkan celery , tomato dan cendawan.
- Masak dgn api sederhana perlahan.
- Masukkan garam, gula dan kiub pati daging/ayam.
- Masaklah sehingga daging empuk.
- Kalau kuah agak pekat boleh lah ditambah lagi air.
- Sedap dihirup/makan gitu saja atau dimakan dgn roti tp sebelum tu tabur dulu dgn hirisan daun saderi.
Kuah stew ni mmg tak secair kuah sup biasa sbb adanya bancuhan tepung.
stew daging ni mmg fav akak anak beranak. sedap kan!!!
ReplyDeletesedap jer nampak stew daging tu yatie.. makan gitu saja pun sedap kan..
ReplyDeletecopy dah tapi tak tau laa bila nak pi cari daging ni...Thanks Tie
ReplyDeleteAIN> mmng sedap ain, satu family yatie suka...ringkas lagi...
ReplyDeleteK.Nor>mmng sedap...guna resepi k.nor, tu yg jadi sedap...
ReplyDeleteFuzids>>bila2 ada masa terluang...boleh cuba....mmng sedap...