Bahan-bahan
1 ekor ayam
3 kelopak sawi jeruk(kalau suka)
1/2 cawan air asam jawa
700 ml air (atau lebih mengikut keperluan)
1 cawan cili kisar
4 tangkai daun kesum
1 btng bunga kantan
BAHAN2 DIKISAR HALUS:-
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil serbuk lada hitam (kalau tak nak, tak payah letak)
1/2 inci belacan
2 biji buah keras
BAHAN2 LAIN:-
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Ayam dikerat mengikut suka, perap dgn asam jawa dan garam 10 minit.
- Cuci bersih dan toskan.
- Cuci sawi jeruk dibawah air mengalir.
- Perah sedikit dan potong sederhana besar. Ketepikan.
- Panaskan lebih kurang 1/2 cawan minyak masak dalam periuk.
- Tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak.
- Gunakan api sederhana.
- Masukkan ayam tadi dan gaul hingga mesra dgn rempah, biar ayam kecut dgn rempah selama 5 minit.
- Tuang air (700ml) dan masukkan sawi jeruk tadi.
- Biarkan mendidih.
- Masukkan jus asam jawa dan perasakan dgn garam dan sedikit gula. (Mengikut citarasa masing2, yang penting mesti ada rasa masam, pedas dan sedikit manis).
- Biar mendidih perlahan hingga ayam masak.Masukkan daun kesum dan bunga kantan dan gaul sebati.Siap dan matikan api.
- Boleh dihidangkan bersama nasi panas.
tie , akak memang suka asam pedas ayam tapi hubby kureng la pulak
ReplyDeletesaya pun mcm yatie gak dulu2. pelik bila gi umah abg ipar, disajikan ngan ayam msk pedas. tp bila dh rasa, terus jd antara fav menu!!!
ReplyDeletehai fuzids,ikut tekak masing2 ya....biasalah tu, kdng2 suami suka...kita pulak yg tak suka...
ReplyDeletememanglah ain...yatie klau binggung nak masak apa...asam pedaslah pengantinya....terus berselera pulak...
ReplyDelete