Resepi mudah je, janji ada sos tomato, sos cili dan sos tiram jadilah masam manis tu..he3..mudahkan. Kalau nak pedas tu, tambahkan je cili kisar atau cili padi. Bila dah siap, perasakan....cukup masam dan manisnya..kira oklah tu. Jom semak resepi mudah ni. Ini resepi bila nak masak ikan masam manis juga....kita tukar je udang pada ikan..mudahkan...kita buat dia, dan kita juga yg makan...
Bahan-Bahan
- 1 kg udang sederhana besar
- 2 sudu besar cili kisar
- 1/2 cwn sos tomato
- 1/2 cwn sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 1/2 cwn air
- 2 biji tomato-dipotong dadu
- 2 keping gegelang nenas dlm tin-potong kecil
- Garam, serbuk kunyit, dan sedikit gula
- sedikit daun sup/ daun limau purut-utk tabur atas udang
- minyak masak secukupnya
- 10 biji cili padi merah
- 1 labu bwng besar
- 3 ulas bwng putih
- Udang di gunting muncungnya, cuci bersih dan toskan.
- Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Gorengkan sehingga masak/garing sedikit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan dulu.
- Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 hiris sehingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan sedikit air. Biarkan mendidih sambil di gaul rata.
- Masukkan nenas dan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam, gula dan gaul rata.
- Setelah siap dan cukup rasa, matikan api dan bolehlah masukkan udang yg di goreng tadi. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan. Tabur dngn daun sup/ daun limau purut yg di potong kecil.
Agak makan ngn nasi tomato sedap x ni?
ReplyDeleteSalam kak yati...ni siti sabri..lama sungguh xmsg kak yati...sihat ke akak...kirim salam kat hamka yg kiut miut tu
ReplyDeleteAssalamualaikum yatie alahai mengancam...ratah sedap ni...
ReplyDeleteSedap je nampak udang tu. Kalau buat masak sotong macam tu pun sedap agaknya sebab anak2 kat rumah suka sotong.
ReplyDeleteMe ha encantado luce muy bueno y colorido deliciosa salsa,abrazos.
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteSedapnya kak yatie. Mkn ngan nasik panas mmg syok
ReplyDeleteSdap mata memndang pasti nya sdap lg rs nya2 kn..
ReplyDeleteSaya dah try tadi, memang best!!
ReplyDelete