Bahan-bahan
Bahan lapisan bawah
- 1 1/2 cawan tepung suji
- 4 cawan santan cair
- 1/2 cawan gula pasir
- Secubit garam
- Sedikit pewarna kuning
- 2 helai daun pandan
- Bahan lapisan atas.
- 4 cawan santan pekat
- 2 sudu besar tepung kastard/tpng jagung
- 1 cawan tepung gandum
- 5 sudu besar gula pasir
- 1 cawan gula merah/gula melaka
- 2 biji telur
- 2 helai daun pandan
Cara-cara
- Panaskan kukusan dan tutup penutup kukus dengan kain.
- Di dalam mangkuk, satukan bahan lapisan bawah. 3. Masukkan kesemua bahan lapisan bawah ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga pekat.
- Tuangkan ke dalam loyang yg di alas plastik dan kukus selama 20 minit.
- Sementara itu, buat lapisan atas pula.
- Campurkan kesemua bahan lapisan atas dan masak atas api kecil hingga berwap.
- Setelah lapisan bawah masak, cakar sedikit guna garpu di permukaannya dan tuangkan lapisan atas ini di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.
- Kukus semula selama 20 minit dengan api sederhana.
- Setelah masak,angkat dan sejukkan.
- Setelah benar2 sejuk,barulah boleh di potong.
lama dah cari resepi-resepi ini..salam dan terima kasih.
ReplyDelete