Bahan-bahan
- 2 1/2 cawan Tepung Beras
- 1/2 cawan Tepung Sagu/tpng ubi
- 1 cawan Gula
- 1 sk esen rose
- 4 cawan Air (2 cawan campur dgn Tepung dan 2 cawan masak dgn gula)
- Daun Pandan
Cara-cara
- Satukan tepung beras & tepung sagu dalam mangkuk.
- Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air dan ketepikan dahulu.
- Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.(sejukkan sebentar/suam)
- Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
- Masukkan sedikit esen rose. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.
- Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5min.
- Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min.
- Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan.
salam
ReplyDeleteya betul tu,mcm akka jugak,bila tgk kuih ni
tingat zaman kanak2 dulu
kalau mak pergi pasar mionggu
kuih ni yg dipesan..
masa tu tak byk pilihan mcm sekarang...
lama tak makan la...telan air liur ja tgk hehe
klakar je...mengimbau kenangan lalu...masa tu dah sedap sangatlah....kih3..
ReplyDeleteSemoga dengan perkongsian resepi begini, kuih-kuih tradisi kita tidak akan lapok ditelan dek zaman.
ReplyDelete