Bahan-bahan
1 kg sotong - potong bulat
5 sudu besar cili kisar
10 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar gula melaka/brown sugar
2 sudu besar air asam jawa pekat
4 sudu besar gula pasir/ secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit air
1 labu bawang besar - potong bulat
Cara-cara
- Sotong dibersihkan dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
- Goreng sebentar, angkat dan toskan.
- Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan masukkan serbuk kari.
- Perlahankan api dan masak hingga naik minyak.
- Masukkan air, gula, air asam jawa dan garam.
- Biarkan mereneh lagi dan kuah agak kering.
- Masukkan sotong yang telah digoreng tadi.
- Masukkan juga bawang yang dipotong bulat.
- Balik-balikkan hingga rata dan tutup api.
- Siap dan boleh dihidangkan.
salam kak...sedapnya sambal sotong...terliur nengok nih..kalo makan ngan nasi putih pun buleh bertambah2 ni..hehe
ReplyDeletemanis macam Yatie kan
ReplyDelete