Bahan-Bahan
- 4 ekor ikan bawal emas sederhana besar- potong 2, cuci dan toskan
- 2 biji buah tomato- di belah 4
- 1 tangkai cili hijau-belah 2
- 1 tangkai cili merah-belah 2
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 sudu besar kari ikan*
- 2 sudu besar kari daging*
- 2 sudu besar cili kisar*( *bancuh dngn 1/2 cwn air)
- air secukupnya
- minyak utk menumis
- Garam dan sedikit gula
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1/2 inci halia
- sedikit kunyit
- 1 ulas bwng putih- di hiris
- 2 biji bwng merah di hiris
- 1 btng kayu manis
- 2 tangkai daun kari
- 2 btng serai di titik
- Panaskan minyak dan masukkan bahan2 tumis. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan bahan2 kisar dan kacau sebati. Masukkan rempah kari dan cili kisar yg di bancuh dngn sedikit dan gaul lagi. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa dan kacau lagi. Masukkan 2 cawan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan dan biarkan mendidih. Tambahkan air lagi ikut kepekatan yg di kehendaki. Masukkan garam dan sedikit gula.
- Masukkan buah tomato yg di belah 4. Biarkan mendidih lagi.
- Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.
sedapnya, boleh cuba nih..
ReplyDeleteAssalamualaikum....memang nampak sedap kari ni yatie...
ReplyDeletekite pun suka bawal emas!
ReplyDeletewat masak 3 rasa pun sodappp
kak yatie.. ikan ni klau bakar pun sedap..
ReplyDeletenmpk pekat memikat je kari asam ni, sedap...
ReplyDeleteSalam Yatie..
ReplyDeleteSaya selalu masak kari mcm ni...tak muak dan tahan lama..
Menariknya warna kari kak yatie tu. mesti rasanya best sbb campur kari daging dan ikan ye kak
ReplyDelete