Bahan2 utk Bubur Nasi
- 2 cawan beras
- 10 cawan air-boleh tambah air lagi kalau terlalu pekat.
- sedikit garam
- 1 kiub ayam Knorr
- 2 biji kentang- dipotong dadu
- Cuci beras dan masak bersama 5 cawan air, sedikit garam dan kentang yg di dadu.
- Setelah hampir kering airnya, masukkan lagi 5 cawan air dan kacau rata. Masak sehingga menjadi bubur. Kalau kurang lembut, bolehlah tambahkan air lagi.
- Setelah siap, bolehlah hidangkan bersama sambal Tumbuk/ Totok and the gang. Saya masak bubur nasi ni guna rice cooker je.
Kangkung Goreng Belacan
- 2 ikat kangkung
- segenggam ikan bilis*- buangkan kotoran
- 4 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- sedikit belacan*
- 1 tangkai lada merah*
- 8 biji cili padi merah/hijau*
- Garam dan sedikit gula
- 1/2 cwn air
- minyak utk menumis
- Potong sayur kangkung ikut suka, cuci bersih dan toskan. Ketepikan dulu.
- Tumbuk bahan2 yg bertanda* sehingga lumat.
- Panaskan minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga naik bau.
- Masukkan kangkung dan gaul rata, masukkan garam dan sedikit gula, gaul lagi.
- Masukkan sedikit air dan tutup kuali sebentar dlm 3 minit. Buka penutup kuali dan gaul kangkung lagi.
- Bila dah masak tutup api dan bolehlah di angkat dan di hidangkan.
Sambal Tumbuk/ Sambal Totok
Bahan-Bahan
- 3 tangkai cili merah
- 10 biji cili padi merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cawan ikan bilis- di bersihkan kotoran, cuci dan toskan
- secubit garam dan sedikit gula
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
- Goreng pula bawang putih sebentar, angkat dan toskan minyak.
- Gorengkan pula lada dan cili merah. Tutup kuali dngn tutup periuk masa ni dan kecilkan api supaya cili tak metetup2. Goreng dlm 3 minit je. Angkat dan toskan minyak.
- Tumbukkan cili merah, cili padi, bwng putih dan separuh ikan bilis tadi sehingga hancur. Masukkan secubit garam dan sedikit gula.
- Masukkan pula ikan bilis yg selebihnya dan tumbuk kasar2 je.
- Setelah siap, gaul rata dan letakkan dlm mangkuk. Siap dan bolehlah di hidangkan bersama bubur nasi.
Assalamualaikum.. mengancam betul sambalnya tu.. kami org negeri sembilan panggil sambal bergesek, ada panggil sambal tokok atau sambal pihek..
ReplyDeletesemuanya nampak sedap ni >_<
ReplyDeletemeleleh air liur ku
ReplyDeleteermm..boleh buat nie esok2
sedapnya...
nak cari telur asin nak cari telur asin
http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/07/esp-shaklee-1-keburukan-yang-mudarat.html
asalamualyakum!
ReplyDeletei'm following your blog even though i don't understand malay. but your food looks so delicious that i wish i could understand so i can make it and taste it myself!
wahh..dah lama akak tak membuburkan diri..hehe! nmpak goreng belacan ngan sambal totok yatie wat nih..lagilaa meleleh ayaqliuq dibuatnye..huhu!
ReplyDeletesalam Yatie
ReplyDeletenampak menawan lah sambal totok tu mesti pedas giler ni kan
Assalam Kak Yatie..sambal totok tu nampak mengancam.. hihi..cikwan agak2 mesti boleh tahan pedasnya tu..
ReplyDeletealamak aih...sedapnye..
ReplyDeleteEden nak try ar ptg ni.Tapi 2 cawan beras ni utk brapa orang.Di rmh den ado 10 orang.Semuo kaki makan..
ReplyDeletebaru cdg nak masak bubur buka puasa hari ni, sambal totok akak tu mengiurkan...
ReplyDeleteSalam 6 Ramadhan kak yatie,
ReplyDeleteSaya dah teringin bubr nasi tu kak. Hubby memang laju jerla sambal tutok. Sedap bila tekak berasa nak makan bubur... yum.
Moga segalanya dipermudahkan Allah. Saya mohon maaf atas salah dan silap sepanjang kita kenal ya kak . :)
sangat menyelerakan gabungan lauk pauk dlm bubur tu yatie... buat berbuka sedap.. buat bersahur pun sedap juga ni..
ReplyDelete