Terima kasih pada Sherry@MyR berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni, juga buat K.Zai yg rajin mencuba resepi2 kek yg sedap2. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Kalau kawan2 teringin tu, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya...
Bahan-Bahan-loyang 8x8 inci
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gm gula halus
- 100 gm tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
- 60 gm tepung jagung (maizena)
- 50 ml air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu teh ovelet
- 75 gm mentega (dicairkan)
- 1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
- 1 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
- Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
- Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
- Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
- Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
comelnye kek keju! nak makan pun sayang nih hehe
ReplyDeletemeriahnya ngan keju... saya suka keju..nanti boleh dicuba..selamat berpuasa yatie...
ReplyDeletesedapnya kek...meriah dgn cheese...
ReplyDeletedikesempatan ini saya nak ucapkan selamat menyambut ramadhan almubarak buat kak yatie sekeluarga...:)
Siapanak buat...akak bagi duit,dah siap hantar rumah akak.
ReplyDeletenyam2..sedapnye..
ReplyDeletesedapnya kek keju.....
ReplyDeletesekali makan sure nak lagi........
sedpnye
ReplyDeleteSedapnya kek ada salji tu... Salam Ramadhan Yatie...
ReplyDeleteSalam ramadan Kak Yatie,
ReplyDeletenampak sedap sangat kek tu...nak cubalah nnt.
Tq.
Ohh tidakk!!!..Kek yg penuh dgn limpahan keju.
ReplyDeleteSedapnya....
Selamat berpuasa Kak Yatie. (^_^)
salam dek yatie manis kusss...selamat berpuasa dan menunaikan solat suant malam nanti ya..kak ilah mohon maaf jika selama ini kak ada menguris hatimu dek...
ReplyDeleteAssalam Yatie..Selamat menyambut Ramadhan dan semoga segala amalan kita diberkati Allah..
ReplyDeletekak yatieeee.. i misss uuu. sorry lama tak jenguk ke sini.. sedap nya kek. lama tak membking. huhuhu
ReplyDeleteKek ni mmg sgt sedap n simple. Sy guna tepung mix sponge cake jer..
ReplyDeleteti nak cuba try skali lagi lah (entah bila la tu), cubaan pertama saya gagal di situ..tapik sebab dah guna banyak bahan, tayang gak la kat blog tak seberapa tu...haha..tapi saya disclosed lah kejadian kek yg tak jadi tu taw..hehe
ReplyDeleteboleh x klo kukus?
ReplyDeletedh try wat kek ni.siyes sdp...mak sy puji melangit...tq kak yatie
ReplyDelete