Bahan-bahan (loyang bulat 9 inci)
- 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
- 1 1/2 cwn gula halus
- 1 sudu besar ovallette
- 2 cwn tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 150 ml susu cair
- 1/2 sudu kecil garam
- 100 gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil esen vanila
- beberapa titis pewarna kuning dan hijau
- asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
- Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
- Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
- Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
- Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
- Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
salam yatie.cantik kek kukus yatie ni.Sama la ngan sy lebih suka sukatan yg gn cwn dr gram2 bagai..malas nak timbang.Nnt kalau rajin melapis,bleh refer kat blog yatie
ReplyDeletepsst..meh tuko ngan kuih bakar keledek
Salam kak!! sgt suke dgn kek kukus asam manis kalau mak kita buatkan kita lagi suke kdg tu sampai nak suruh poskan tp takut pos ni kdg menggong kata guna pos laju 3 hari tp sampainyer seminggu huh! ni yg terasa terasa nak buat jugak niiii sedapnyer! kita ambik 2 potng ya kak :D macehhh!
ReplyDeleteSalam yatie...ada kek kukus masam manis di sini
ReplyDeletelama bettul kita x buat kek ni kekadang sampai telupa kehadirannya...maklum le skrg bebagai jenis kek yg timbul...biasa selalu time raya buat...ni x lama lagi nak raya boleh le buat utk hidangan...
kak yati...
ReplyDeleterajinnya akak sorang ni melapis...
cantik kek lapis tu...
mas pun dah lama tak buat....
salam yatie - tengok cake ni dh pun menyelerekan..emmm sedap nampak nya tu
ReplyDeletewaaaa.... menarik ni Yatie.. nanti bolehlah ita cuba.. dah lama tak buat kek lapis asam manis..
ReplyDeletekak yatie..ooo kak yatie...nak kek..huhu...dah hulur talam ni, piring tak main yer..
ReplyDeleteAssalam kak yati,nmpak sedap n gebu jer kek nih..Nak amik resepi,raya nanti leh la buat,sng cikit guna sukatan cawan,sbb malas gak nak menimbang,hehe..
ReplyDeletemorning kak yatie.. rajinnyer melapis kek.. tun kalau wat ni mesti comot. hehe
ReplyDeletekak yatie..nak tanya akak nyer cawan tu barap ml punye kak.. sebabnya ada gak sukatan bezakan. saya nyer cawan 1 cawan 250ml.. akak nyer? cam nak try la kek gini.. cantik nampaknya tu
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletetulah kan yatie, kalau ikut sukatan cawan kak ct rasa lagi mudah. macam tu hari awal pagi nak buat muffin untuk sarapan, tup2 bateri timbang tu dah kong terus jer sukat agak2 guna cawan. akhirnya berjaya jugak dan lembut sangat2 menjadi..hihihi
kek asam manis ni anak2 tak gemarlah yatie asam manis tu. kalau kak ct nak buat kena ganti lain lah. biasa lah anak2 mana suka masam2 ni :D
ade kek masam manis lagi derrr!!
ReplyDeleteminta izin salin resepi...
ReplyDeletetepung gandum letak baking powder tu bole tak ganti dgn tepung naik sendiri?
Yatie..kak noor dh lama cari resepi kek kukus asam manis yg tak banyak bahan macam ni,selalu jumpa yg letak macam2 bahan...nanti boleh try...amik resepi ya.
ReplyDeleteassalamualaikum yatie.
ReplyDeletesalam rindu dr kuching. hehe...
dah lama akak tak buat kek ni. sejak arwah mak meninggal. sebenarnya arwah mak akak suka klu akak buat kek ni n biasanya tiap kali aidilfitri tak penah miss esp ms lum kawin. hehe... teringin nak cuba.:))
Lezatnya tuh cake,,,,kirimlah hendak tacuba rasanye,,pasti yummy tuh hehehehe
ReplyDeleteAssalamuailaikumwbh Kak Yatie....emmmuah....ni ha salam rindu dendam felooot cium dari ayu.....termasuk nak minta vongkos itu kek asam manis.....cedaaaap tu......kasi lime keping k....:)
ReplyDeletesalam kak.. suka la akak ni bab kuih kukus2 ni semua menjadi cantik je.. kena berguru dengan akak ni...lapisan kuih tu pun sama je
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletebestnye tengok kek akak ni..nmpk cntik n sedap je..jeles nengoknye..hehe..
sye penah cube buat kek lapis mcm ni,tapi tak menjadi..huhu
akak... cantiknya kek tu akak... rajinnya akak... nmpk sedap lg gitu tau... suka tgk..
ReplyDelete@lina_pg
ReplyDeletewkmsalam, yatie mmng suka sukat guna cwn je..senang keje.. kek ni mmng sedap..cubalah..
@ijayuji
ReplyDeletewkmsalam, samlah dngn akak, suka sangat kek asam manis..dulu dah cuba resepi Ika..mmng sedap...takpelah akak bagi Ika 5 ptng ni..makanlah..ekekekeke..
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletewkmsalam, tulah bnyk resepi kek yg sedap2 nak di cuba...bila raya nnti dah senang...pilih je mana nak buatkan..
@Mas
ReplyDeletenak makan kenalah rajinkan diri Mas...akak mmng dah lama teringin nak makan kek ni...lagi pun mudah je buatnya..cubalah..
@lina
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap kek ni..cubalah.
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletemmng mudah guna resepi ni..kalau teringin tu, bolehlah cuba Ita...sedap sangat..
@Anna Qawina
ReplyDeletehah3 klakorlah...siap hantar talam lagi..nasib baik talam Anna kecik je...nak akak bagi kuih dngn talam2nya sekali..takpe akak pun wat lebih ni...sukalah tuuuuu..ngeeeee..
@Zaliedana
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap kek ni..takyah tunggu raya, kalau teringin tu buat je terus..perut sendiri gak yg kenyang....ekekekkee..betullah guna sukatan cwn lagi senangkan.
@tun_telani
ReplyDeletekalau baru2 buat tu mmnglah comot sikit..lama2 oklah..seda kek ni, cubalah..
@izahdaut
ReplyDeletesorry eehhh lmbt balas, guna sukatan 1 cwn 250ml...cubalah buat Izah, sedap kek ni..
@CT Delima
ReplyDeletewkmsalam, biasanya kalau bhn2 kek/kuih guna timbang, yatie timbang gak pastu yatie sukat guna cwn...bila nak wat lagi dah tak perlu timbang..terus je sukat guna cwn..senang keje dan cepat...owww anak2 akak tak suka asam manis ya..leh tukar coklatlah...
@sasha rahmat
ReplyDeletemailah rasa sikit..nah akak bagi sepotong buat rasa2 jek..suka tak...ekekekeke..
@ejaMaria
ReplyDeleteboleh je..lagi senang..tapi akak lebih suka guna tpng gandum..
@noorsafone
ReplyDeletebetullah kak, resepi ni mudah je..yg penting sedap sangat..kalau guna serbuk biskut tu, kena guna butter..yg tu padat tapi sedap gak..yg ni lembut dan moist jek..cubalah..
@anis
ReplyDeletewkmsalam, rindunya kat akak....bnyk versi kek asam manis ni...yatie mmng suka sangat kek ni..resepi yg lain2 pun yatie buat gak..suka sngt dngn rasa asam manis ni...mak yatie pun suka kek ni..
@dedetea
ReplyDeletemmng sedap kek ni..kalu dekat yatie dah bagi Dedetea rasa..cubalah buat...sedap tau.
@Ayu Safieza
ReplyDeletewkmsalam, alalalala lamanya tak bersiaran..rindunyaaaa...nah akak bagi lebih utk Ayu...makan tau...sukalah tuuuu..ekekeke...
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletewkmsalam, tq..akak mmng minat kuih yg kukus2..takyah berguru Ita...buat je ikut resepi, lama2 kira oklah...cubalah..
@Maira Anjami
ReplyDeletewkmsalam, takyah jeles2..cuba buat ikut resepi, lama2 oklah..mudah je buat kek ni...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteuwaaa..puji2 akak ni ada apa2 ke....takpelah, nah akak bagi Diana rasa sepotong, kalau sedap buat sendiri ya..pastu bagi akak setengah loyang..leh kan..ekekekeke....
as salam..akak, ani dh cuba buat kek ani.Tapi maaf la ye...ani edit.nak sesuaikan dengan family yg kecik.Tp memang sedap la akak.Nanti nak buat lagi..x nak edit2 dah...sekali lagi mohon maaf.halalkan resepi yerr
ReplyDeletehttp://aqilaqilahduniaku.blogspot.com/2011/07/percubaan-pertama.html
Salam,
ReplyDeleteKak Yatie, saya dah cuba buat 2 kali kek ni. Yg 1st tu..ok la..tapi keknya tak segebu Kak Yatie punya. Kenapa ye? Semua bhn ikut sebiji cam resepi Kak Yatie. Yang 2nd lagi out, kek bantat (Uwaaa.!). Yang 2nd tu buat 2 adunan (atas permintaan hubby yg suka sangat)and kukus secara 2 tingkat sekaligus (ni kes malas nak tunggu lama2) Bantat pun anak2 & hubby belasah juga sampai licin sebab rasanya tetap sedap..tapi kurang kickla.. berbanding klu kek tu menjadi betul. Boleh bagi tip tak?
as salam... my fevorite cake... tapi x cuba buat lagi... hurmmm minta izin copy paste gambar ea.... cantikk... nk letak kat blog wat pandang2 hihihi
ReplyDeleteSalam kak,
ReplyDeleteSy dah cuba resepi akak ni. Tapi kek sy kurang umphh...tawar dan flakes nye agak masam. Flakes tu yg mendominasi rasa kek sy. Sy guna flakes sebesar 50sen tu.
Hmm cmne ye nak jadikan die sedap...mksudnye masam-masam manis.
assalamualaikum kak,mintak izin share resepi ye,nampak sedap...kebetulan tengah ade pisang kat dapur tu,kalo asik nak wat cekodok je,bosan pulak..heheee....
ReplyDeleteBoley ket asam tukar ngan cdbury yg kecik2 tu?
ReplyDeleteMohon kongsi...nk try buat tq
ReplyDeletesalam kak..mohon share ye.. nak try buat.. nampak sedap je.. jemput singgah blog vitaminibuaina.blogspot.com juga ye.. tq
ReplyDelete