Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan air@ air pandan
- 1 cawan gula pasir
- 1 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu besar tepung beras
- sedikit pewarna hijau @ pandan emulco
- 1 sudu kecil air kapur mkn
- sedikit garam * - gaul bersama kelapa parut
- 1/2 biji kelapa parut * - putih sahaja
- Blend semau bahan diatas kecuali kelapa parut & garam.
- Tapis bahan yang telah di blend ke dalam loyang & kukus selama 30 - 40 minit.
- Setelah masak sejuk kan terlebih dahulu baru potong.
- Gaul bersama kelapa yang telah digaul bersama garam.
- Boleh la dihidang untk minum ptg @breakfast.
- *Kalau masa angkat kuih kaswi ada takungan air di atasnya...sengetkan loyang sedikit, buangkan air takungan guna sudu sedikit demi sedikit dan biarkan seperti asal...tunggu benar2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik dan licin.....Selamat Mencuba..
ooo ni yang pegang kukus ni..rupanya wat kuih kaswi..hehehhee... akak..saya buat kuih talam jugak.tengah tunggu sejuk baru nak potong..tapi tadi dah merasa..soodaaaaapppp
ReplyDeleteSalam Kak yatie,
ReplyDeletesaya dtng nk breakfast ni....minta 2 ketoi yer...hihihi..sedapnya kak...colour pun cun...bilala nk merajinkan diri buat ni...:)
salam kak... kite dtg nk ngendeng neh! arini mls nak wat num ptg.. hubby goreng kentang goreng jerk! hikhikhik
ReplyDeletekak yatiee..mas datang balikk..nak tolong makan lak....sedappkan kak kaswi pandan ni, nnti mas nak wat kaswi gula merah lak.....
ReplyDeletetengok kaswi kak yatie ni cantik betoi...kuih ni memang lembab dan lembut kan kak...mas suka..
wah wah wah....saya pon nak dtg juga la mcm ni...tak leh tahan tgk hijo tu...
ReplyDeletesalam..xterkejar zla nak masak cam k.yatie..hehe
ReplyDeletesalam..saya pun nak cuba wat warna hijau ni...nanti kena beli daun pandan ..
ReplyDelete@izahdaut
ReplyDeletebiasalah akak dan pengukus mmng tak boleh di pisahkan...hah3...uwaa..akak tak sabar nak tunggu kuih talam Izah....talam apa tu ye..
@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, setakat 2 ketoi tu, boleh sangat..nah akak bagi 5 ketoi..cukup tak??..hehehhehe..
@hana
ReplyDeletewkmsalam, boleh je...nnti akak antor ke rumah ya..nak gak rasa kentang goreng yg En Hamzah buat...leh ke..
@Mas
ReplyDeletetahniah coz berjaya goda akak dngn kaswi pandan tu....mmng sedap sngt..sok2 dtng umah akak tlng masak lagi ya...
@RISSAM
ReplyDeleteboleh je..silalah...kih3..thanks sudi singgah..
@azila
ReplyDeletewkmsalam, kejar jngn tak kejar Zla...akak tunggu ni...hehehehe...takpe pelan2 ya..
Nazrah,
ReplyDeletewkmsalam, cubalah...mmng sedap kaswi pandan ni..terasa kelainannya..
Wahh, kak yatie pun ganasss sehh masak...hehe..
ReplyDeleteMat Gebu,
ReplyDeletemana ada ganasssnya Mat...masak cincai2 jek...