Bahan-bahan ( 5 orang makan )
- 300g tpg gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil yis mauripan
- 1/2 cawan ikan bilis
- 1 labu bwg besar
- 2 pokok daun bawang
- 1 1/2 cawan air
- taugeh jika suka
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- Blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
- Gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
- Jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2... enak dicicah sos cili
nampak sedap btol cucur bilis ni
ReplyDeleteSedap ni Yatie makan time ujan2 ni... plk tu cicah dgn sambal tumis...peehhh!! sedapnyer
ReplyDeletemulat2 cucur akak tu....geram tengok...nak sepiring boleh kak...
ReplyDeletemmg kembungla cucur kak yatie ni.... cute2 je... leh try ni...
ReplyDeletesalam yatie ..... wahhhh pagi2 ni khai tengok cucur yatie tu sedapppp nyerrrrr ..... kalau dapat cicah ngan sos thai lagi sedap ......
ReplyDeleteMatahari,
ReplyDeletemmng sedap cucur ni...cubalah..
Azlita,
mmng kena dngn sambal tumis...yatie cicah sos cili je..sekejap je licin...mmng sedap.
Mas,
mmng cantik naiknya cucur ni Mas...sepiring kecik tu adalah..klau sepiring besor, tak cukuplah....kih3...
Mimiey,
ReplyDeleteklau nak cantik cucur ni...jemput guna tangan yg di basahkan dngn sedikit air jari kita...cucur jadi molat2 dan cantik..cubalah...
Khai Adry,
wkmsalam, mmng kena betul klau cicah dngn sos thai....wallaaaahhhh sedap sngt..
cucur bilis kalau cicah dengan sambal, atau pun kari, perghhh bestnya, wakakaaa
ReplyDeletenak sepinggan, kak..
Padin,
ReplyDeletemmng kena sngt tu sambal atau kari cicah dngn cucur ni...dah lama abeslah cucur ni...sok2 akak wat lagi ya..
wah nampak sedap cucur akak ni
ReplyDeletecomey2 ^_^