Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
- 2 batang serai (dititik)
- 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
- 100 g puri tomato
- 2 biji tomato (dibelah 4)
- sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
- rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
- 1 sudu makan kicap pekat
- 2-3 sudu makan kicap manis
- 3 sudu makan sos cili
- garam
- kacang peas - jika suka
- 7 biji bawang merah
- 2 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
- Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
- Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
- Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
- Hidangkan.
mmm kak Yati sedapnyer.. mkn ngan nasi minyak..alah ngan nasi putih panaspun sodap kak..
ReplyDeleteSalam Kak Yatie...wah mkn nasi minyak ngan ayam Bistik ni sungguh menyelerakan...rajin betul la akak ni msk semuanya sedap2...:)
ReplyDeletemenarik resepi...pinjam eh!
ReplyDelete