BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 biji terung biru saiz besar (kalau kecil, guna 2 biji)
- 2 helai daun limau purut
- 5 biji limau kasturi
- Garam dan gula secukup rasa
- 5 biji cili merah*
- 6 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 cm kunyit hidup*
- 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
- 2 biji buah keras*
- 1/3 inci belacan*(*ditumbuk lumat)
- Terung, dikupas sedikit kulitnya, potong serong dan rendam dalam air yang dimasukkan sedikit garam. Limau kasturi, diperah jusnya. Ketepikan.
- Toskan terung tadi, lap kering dengan paper towel, kemudian goreng sekejap dalam minyak panas(anggaran 30 saat). Angkat, tos dan letak atas paper towel. Kemudian susun dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan daun limau purut dan masak hingga pecah minyak, tuang jus limau kasturi, gaul dan rasa. Jika ok boleh matikan api.
- Angkat sambal tadi dan letak atas terung, ratakan dan hidangkan segera bersama nasi hangat dan ikan goreng....
Salam Yatie,
ReplyDeletememang sedap terung di masak mcm ni...
Teringat pulak 'Lawa terung' yg lama dah tak makan....
salam, nasib baik tak makan sayur. kalau menu yang yg membuka selera, dah suruh wife buatkan sekarang gak. hihihi
ReplyDeletesedapnya.. my peberet nih :)
ReplyDeletealamak kecurnye tgk...kena cuba ni...
ReplyDeletehai kak yatie :D SAYA SUKAAAA SANGAT dengan blog akak ni tau. best sangat3.
ReplyDelete