Wednesday, December 1, 2010

Ayam Kasturi

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Hari ni saya masak ringkas tetapi sedap iaitu ayam kasturi. Resepi ayam kasturi ni saya C&P dari Chef Hanieliza FP. Menu ni sesuai bagi ibu2 dan kawan2 yg bekerja, sbb nak menyediakannya mudah dan ringkas, jadi jimat masa. Saya pun suka masak yg ringkas dan cepat...lebih2 lagi cuti sekolah ni...bnyk permintaan dari anak2 yg harus di tunaikan...sorang nak makan ni, sorang nak makan tu.....Sebagai mak kdg2 pening juga nak melayan dan menyediakan juadah yg di inginkan. Ok jom kita tengok resepi dari K.Liza ni, terima kasih ya kak resepi yg sedap ni.



Bahan:
  • 300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar]- saya guna 1/2 ekor ayam
  • 3 biji limau kasturi [ambil jusnya]
  • 2 sudu besar air
  • minyak tuntuk tumis
  • garam dan serbuk kunyit
  • 2 biji tomato- belah 6 (saya tambah)
  • 1/2 btng carrot-ptng ikut suka (saya tambah)
Bahan mayang /hiris
  • 5 biji cili merah
  • 3 biji cili hijau
  • 5 biji cili api
  • 2 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
  3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan sedikit air.
  4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
  5. Boleh angkat dan hidangkan.

7 comments:

  1. ayam kasturi..fuhh.. rasa mesti sedap seindah nama...masuk list jugak nih..

    ReplyDelete
  2. sedapnyer kak dengan rasa masam2nyer itew.... mano nak cekau kasturi nih.... ngences dulu la kak! huhuu

    ReplyDelete
  3. sedapnyer... boleh try gak ni.. limau kasturi ada dlm esbok.. yatie, akak kopipes ya..

    psst!! boleh check inbox facebook tak? :)

    ReplyDelete
  4. tergodanya tengok ayam tu, mesti sedapp kan kak....masuk listt...he..he..

    ReplyDelete
  5. wah pembuka selera nih..yum3x

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Yatie... setuju.. ringkas n mudah.. tgkpun sedap... masuk list.. nyum2

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails