Apam yang terlebih naik..Lain kali isi separuh adunan je dalam mangkuk kecil ni..
Bahan-bahan
- 1 cawan gula pasir*
- 1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)
- 2 biji telur
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sudu besar marjerin/butter
- 2 sudu susu pekat
- 1 sudu teh soda bikarbonat.
- 1 1/2 cawan tepung gandum.
- Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
- Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
- Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
- Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
- Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
- Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik...kukus dlm 15 minit.
- Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.
sangat sedap ! lama dah tak buat ...nak kena buat semula ni ! cuba resepi ini pulak...tk
ReplyDeleteWah Kak Sonata pun ada kat sini.. Nur pernah buat kek ni zaman anak dara dulu.. Rajin la Kak Yatie guna acuan kecik2 tu..
ReplyDeletewah naik tingginyer yg dlm acu lompang tu ek..
ReplyDeleteWauuuu...cantik dan nampak sedap sgt..nyum2. nk ckit...
ReplyDeleteapam ni mas tak try wat lagi....nampak sedapp tu...nnti nak try wat gak.....
ReplyDeletekak yati, acuan lompang tu akak beli kat mana..mas cari merata2 tak jumpa pun...
@sonata anak kancil
ReplyDeletemmng lembut, tak berapa manis dan sedap apam ni...cubalah..
@nba-Nur
ReplyDeleteAkak guna acuan kecil ni supaya senang anak2 nak makan...
Salam....
ReplyDeleteSedapnya!! Dan Cantiknya!!!
@K.Nor
ReplyDeletemmng gebu, lembut dan tak berapa manis kak apam ni...klau nak buat isi separuh je kat mangkuk kecil ni..sbb apam naik gebuuu...
Tembamnya
ReplyDelete@MeknaBlog
ReplyDeletemmng sedap apam gula hangus ni..klau dekat yatie dah bagi rasa tau..
@Mas
ReplyDeletemmng sedap, lembut dan gebu apam ni ..cubalah..yatie beli acuan ni kat kedai jual brng2 dapur/periuk..Mas cuba tanya ya..mesti ada punya..
@LinRosLy
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap apam ni kak..cubalah..
@coodeang
ReplyDeletetembam ke..klakorlah...cubalah,mmng sedap..
One of the truly best blog..
ReplyDeletewww.fdausamad.blogspot.com
Baca 3-4 entry lepas tu mesti jadi ketagih!
i m not kidding..blog brader ni memang awesome!
Sharing is caring!
Assalam yatie sedapnya kite pun dah lama tak buat pebret jugak ni
ReplyDeletesalam..saya da try wat, mmg lembut n sedap..cuma nak tanya, kenapa ye apam ni bila da kukus 15 minit dan api ditutup, apam tiba2 turun dan xnaik?tapi tetap lembut..
ReplyDeletesy pn ada buat smalam.. lpas msak tu pnya la dia naik kembang tp lpas sjuk kecut & kecik.. trasa ati tngok apam 2.. knp ek
ReplyDeletemacam sedap....Nanti try rasa boleh * . *
ReplyDelete