BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan sembilang segar (saya guna ikan patin)
- 7- 8 biji bendi muda (saya ganti 3 biji tomato di belah 4)
- 2 genggam daun kesom
- 1 btng serai- di ketuk, saya tambah
- 3/4 cawan jus asam jawa
- 1 1/2 cawan cili kisar
- 1/2 camca teh serbuk kunyit
- 1 inci halia, diketuk
- Garam dan sedikit gula
- 9 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
- 1/2 inci belacan, dibakar*
- 1/2 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
- Air secukupnya
- Ikan sembilang/ikan patin dicuci bersih, siang dan potong ikut suka, cuci kembali kemudian perap dengan garam dan jus limau nipis untuk 10 - 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Bendi dicuci dan toskan (mat tak kerat sebab bendi tu jenis yang kontot2)..
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah serbuk kunyit dan kacau rata. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya (anggaran 700 ml).
- Bila mendidih, masukkan ikan sembilang/ ikan sembilang dan daun kesum, gaul rata dan biar mendidih perlahan.
- Tambah bendi dan juga jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak dengan api sederhana sehingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama dengan nasi hangat....
Salam K.Yatie,
ReplyDeletewah terliurnya nengok asam pedas ni...nieza suka sgt ikan patin..lemak2 gitu..msk lemak pun sodap!...:)
ikan patin....peberet mas tu...masam asam pedas lak tu..sedappnya.....
ReplyDeletesangat menyelerakan ikan patin itu! biasa makan masak tempoyak je..x pernah plak masak asam pedas :)
ReplyDeleteNak hadiah Beads Blouse?Jom Join GiveAway ni
Entry Terkini:
Ragam Keluarga Inchik Moza - Perfume apakah yang paling best?& Kedai Kuning
Dunia Aku Ibu Muda - Nak joget-joget & Anak itu rezeki wehhh!
asam pedas..kegemaranku..makan tak toleh2 lagi nnt..
ReplyDeletekak yatie,nak!!!! waaaaa,sedapnye asam pedas...tapi daun kesum umah ni habis licin kena makan ulat...nak mintak kak yaie punyala sepiyok,lallalala....
ReplyDeleteasam pedas.....mmg kegemaran masakan yg pedas2 ni
ReplyDelete@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap ikan patin masak asam pedas....lembut je isinya mcm ikan sembilang/ikan keli....
@Mas
ReplyDeleteuwaaa,...selera kita samalah...sedapkan asam pedas..tak pernah jemu tau..
@Aku Ibu Muda
ReplyDeletemmng sedap masak lemak..sesekali masak asam pedas..mmng best sngt..
@Ctnaemah
ReplyDeletesamalah selera kita...asam pedas mmng bestkan..
@Mimiey.. (^-^)
ReplyDeletealasan takmo masaklah tu daun kesum kena mkn ulat..wakakkaka...nah akak bagi sepiyuk kecik je...jadilah wat rasa2 je...
@MATAHARI
ReplyDeletemmng sedapkan masam2 pedas ni...samalah selera kita...